Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 29 September 2008 `WaddenWerken` Afsluitdijk door naar 2e fase

De stuurgroep Onderzoek Integrale Verbetering Afsluitdijk heeft het consortium van advies- en ingenieursbureau DHV, kennisinstituut Wageningen IMARES en ontwerpbureau Alle Hosper gevraagd haar visie voor de Afsluitdijk verder uit te werken.

Hiermee is een stap verder gezet naar een veilige Afsluitdijk met nieuw natuurgebied en recreatiemogelijkheden. De ideeën van het consortium worden nu verder geconcretiseerd tot een integraal voorstel. Dit wordt gebruikt in het advies dat begin 2009 wordt aangeboden aan staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga. De dijk moet worden aangepast om te kunnen blijven voldoen aan de veiligheidseisen voor de toekomst.

'WaddenWerken' van DHV-IMARES-Hosper is volgens de Adviescommissie Afsluitdijk (Nijpels) "in integraliteit en sterkte van de onderbouwing op alle criteria de beste visie". Marjan den Braber (DHV), woordvoerder van het consortium: "We zijn erg trots op dit oordeel en gaan vol ambitie verder aan de slag. We gaan ons nu concentreren op de verdere uitwerking van de plannen, waarbij we ook kijken naar het integreren van andere functies waaronder de winning van duurzame energie."

Bouwen met de natuur

In de visie 'WaddenWerken' staat bouwen met de natuur centraal. Het consortium pleit voor de aanleg van 1500 hectare nieuwe natuur in de vorm van kwelders. Dat zijn begroeide wadplaten waarvan de hoogste delen bij springvloed onderlopen. De kwelders groeien vanzelf mee met de zeespiegel, waardoor ze een duurzame vooroever vormen voor het afzwakken van golven. Daarnaast dient het gebied voor de ontwikkeling van natuur en recreatie. Ook het advies van de Deltacommissie bepleit om meer met natuurlijke processen te werken om de veiligheid van Nederland te waarborgen.

Over de toekomstvisie Afsluitdijk

Rijkswaterstaat werkt samen met de provincies Fryslân, Noord-Holland en de gemeentes Wieringen en Wûnseradiel in opdracht van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat aan de toekomstverkenning van de Afsluitdijk. In juni hebben acht consortia hun plannen ingediend voor de toekomstvisie van de Afsluitdijk. Aan vier consortia is nu gevraagd hun visie nader uit te werken.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl