Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 18 November 2008 Voorstel om getijdenenergiecentrale mogelijk te maken in Waddenzee

Minister Cramer van het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft in haar brief van 7 november 2008 aangegeven zij gaat voorstellen om een getijdenenergiecentrale in de Waddenzee mogelijk te maken.

Tot op heden was dit niet mogelijk omdat de Planologische Kern Beslissing het bouwen van bouwwerken in de Waddenzee verbiedt. Het streven van de gemeente is om de getijdenenergiecentrale in 2010 operationeel te laten zijn.

In de nog op te stellen Algemene Maatregel van Bestuur (Amvb) Ruimte wil de minister een uitzondering maken om onderzoek naar groene energiebronnen mogelijk te maken. Over deze Amvb moet het kabinet nog overeenstemming bereiken. Hierna wordt de Amvb aan de tweede kamer voorgelegd. Naar verwachting neemt de tweede Kamer hierover voor de zomer van 2009 een besluit.

Texel energieneutraal in 2020

Getijdenenergie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling van de Waddeneilanden om in 2020 duurzaam in de energiebehoefte te voorzien. De gemeente Texel heeft in 2007 een Waddenfonds aanvraag ingediend voor de 1 fase van een 5 Megawatt centrale. Deze aanvraag is gehonoreerd. In september 2008 is bij het Waddenfonds een aanvraag ingediend voor een proefinstallatie in fase 2.

In mei 2009 wordt bekend of deze subsidie wordt toegekend. De proefinstallatie houdt in dat er in de Waddenzee een ponton wordt geplaatst met een zestal turbines. Deze turbines wekken in totaal maximaal 500 kilowatt op. Het geheel wordt voor de haven van het NIOZ verankerd. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl