Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 18 November 2008 Investeren in klimaatbestendig waterplan

De provincie Noord-Holland wil investeren in klimaatbestendig waterbeheer. Dit blijkt uit het door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland vastgestelde ontwerp-Waterplan.

Wateroverlast en overstromingen, maar ook watertekort en waterkwaliteit zijn volgens Noord-Holland problemen waarvoor nu oplossingen gezocht moeten worden.

Klimaatbestendig waterbeheer speelt een centrale rol in het Waterplan van Noord-Holland. De klimaatverandering, het steeds intensievere ruimtegebruik in Noord-Holland en de toenemende economische waarde van wat beschermd moet worden vragen om een herbezinning op hoe we met water omgaan, met name bij ruimtelijke ontwikkelingen. "We zijn in Noord-Holland aan alle kanten omgeven door water. Juist voor ons dus werk aan de winkel", aldus gedeputeerde Water Rinske Kruisinga.

Economisch water

De economische kant van water krijgt extra aandacht. Door de klimaatverandering ontstaan lange periodes van droogte, afgewisseld met korte, intense buien. De zoetwatervoorziening komt hierdoor onder druk te staan, met als gevolg de komende jaren een aanzienlijke stijging van de kosten van water. Via subsidies stimuleert de provincie boeren en bedrijven om meer zelfvoorzienend te zijn in hun waterbehoefte. De verdeling van zoetwater bij extreem watertekort legt de provincie vast in 'verdringingsreeksen'.

Beschermen tegen het water

De provincie zet zich de komende jaren in om de Noord-Hollandse kust te versterken en om de badplaatsen een grondige oppepper te geven. Het versterken van de Noordzeekust met extra zand grijpt de provincie aan om het duingebied in het noorden van de provincie ook ruimtelijk en economisch een impuls te geven. Noord-Hollanders moeten nu en in de toekomst adequaat beschermd blijven tegen water. De provincie zet zich in om alle dijken voor 2015 te laten voldoen aan de wettelijke normen.

Water beleven

Water kan in de toekomst gelukkig ook nog gewoon leuk zijn. "Ik wil dat Noord-Hollanders van hun water kunnen blijven genieten, bijvoorbeeld als recreant", aldus Kruisinga. Om de waterbeleving van Noord-Hollanders te stimuleren wil zij jaarlijks een Waterweek organiseren en ook het aantal Noord-Hollandse zwemlocaties uitbreiden. Dat laatste zal nog een lastige opgave worden door de klimaatverandering. Het binnenwater warmt op, met een grotere kans op blauwalg. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl