Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 23 December 2008 NoordWest8 presenteert nieuw energiebedrijf

Het regionale samenwerkingsverband NoordWest8 presenteerde tijdens een bijeenkomst op woensdag 17 december in Schouwburg Het Park te Hoorn een regionaal antwoord op de energiecrisis die als een schijnbaar onafwendbare dreiging voor ons ligt.

Leden

Ook inspelend op ontevredenheid die er is bij de huishoudens over de bestaande energiebedrijven en de geknapte luchtbel van de groencertificaten, heeft NoordWest8 plannen uit laten werken voor een nieuw regionaal energiebedrijf. In samenwerking met het bedrijf Teamwork Technology is het plan ontwikkeld om te komen tot een energiebedrijf wat alleen groene energie verkoopt, die ook voor 100% opgewekt is in onze regio. Uniek aan het bedrijf is dat het in de vorm is van een ouderwetse, maar degelijke en crisisbestendige coöperatie. Afnemers van de energie zijn tevens eigenaar van het bedrijf.

Het bedrijf, wat voorlopig even onder de werktitel Noord Hollandse Energie Coöperatie in de plannen staat, zal dit proces ook volledig transparant laten verlopen, zowel de herkomst en distributie van elektriciteit als de financiën worden inzichtelijk gemaakt bij de aandeelhouders/afnemers.

De duurzame energiestromen worden in de regio opgewekt. In eerste instantie zal de HuisvuilCentrale van Alkmaar de leverancier zijn, maar met het geld dat de coöperatie voor de aandelen krijgt, zullen investeringen gedaan in zonne-energie, wind-energie, energie uit biomassa en getijde-energie. Uiteindelijke doelstelling is om in 2030, 50% van de energie die in deze regio gebruikt wordt, op een duurzame wijze ook in de regio op te wekken. Even ter vergelijking, nu is slechts 2% van de verbruikte energie in deze regio duurzaam opgewekt. Het gedeelte daarvan dat ook nog eens daadwerkelijk in deze regio is opgewekt, is hier een minimale fractie van.

Door de benodigde energie ook in de eigen regio op te wekken wordt een stukje zekerheid gecreëerd voor de toekomst. Een toekomst die op het gebied van energie, verder uiterst onzeker is. Olievoorraden die over enkele tientallen jaren uitgeput zullen zijn maken het voor eenieder noodzakelijk om zich voor te bereiden op de periode die daarna komt. Met de NHEC neemt Noordwest Holland op initiatief van NoordWest8 hier als eerste regio het initiatief toe. (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl