Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 26 juni 2009 Duurzame Dinsdag van Noord-Holland op 6 oktober 2009

Burgers, bedrijven, verenigingen, stichtingen en overheden uit Noord-Holland kunnen een prijs winnen voor een duurzaam initiatief. Denk bijvoorbeeld aan een hybride tuktuk.

Op 6 oktober is de Duurzame Dinsdag van Noord-Holland. Alle ingezonden initiatieven uit Noord-Holland worden dan aangeboden aan gedeputeerden Peter Visser en Jaap Bond. De indieners van de twee meest kansrijke ideeën worden beloond met een prijs van €30.000 en €20.000. De prijzen zijn bedoeld om de initiatieven samen met een Noord-Hollands bedrijf of organisatie uit te werken.

Initiatieven kunnen tot 3 augustus op www.duurzamedinsdag.nl worden ingediend. Hier staat ook informatie over de inzendingen van vorig jaar en de voorwaarden. Peter Visser: "Alle inspirerende duurzame ideeën wat betreft klimaat maar ook op sociaal gebied zijn welkom. Van heel conceptueel tot concreet."

Het initiatief verder vormgeven

Een aantal Noord-Hollandse initiatiefnemers wordt op 6 oktober met een zogenaamde Duurzame Date gekoppeld aan een overheid, bedrijf, maatschappelijke organisatie, financier of fonds. Deze partijen kunnen helpen bij het verder realiseren van de initiatieven.

Duurzame ontwikkeling stimuleren

Noord-Holland wil met de prijsvraag een extra impuls geven aan duurzame ontwikkeling. Samen met het bedrijfsleven en andere partners wil de provincie van Noord-Holland een duurzame provincie maken. De provincie wil een impuls geven aan innovaties die bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. De prijsvraag is onderdeel van het Actieprogramma Klimaat. Duurzame Dinsdag is een initiatief van het IVN en partnerorganisaties. Duurzame Dinsdag Noord-Holland wordt ondersteund door het VSB Fonds.

Jury en beoordelingscriteria

De Noord-Hollandse inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury die bestaat uit: Annemarie van Doorn (ABN-AMRO), Dirk Minne Vis (Syntens), Gert-Jan Cornel (PRIMO), Greet Blokker (statenlid PvdA) en Maurits Groen (Maurits Groen Milieu & Communicatie). De criteria op basis waarvan de jury de initiatieven beoordeelt, zijn: de toepasbaarheid in Noord-Holland, het effect dat het idee teweeg kan brengen, de kopieerbaarheid of voorbeeldfunctie van een initiatief en de haalbaarheid.

Landelijke Duurzame Dinsdag

Op 1 september is de landelijke Duurzame Dinsdag. Alle Nederlandse duurzame initiatieven worden gebundeld in het Duurzame Koffertje en aangeboden aan het kabinet. Initiatiefnemers uit Noord-Holland maken ook kans op de landelijke prijzen die op 1 september worden uitgereikt als ondersteuning van de realisatie van hun initiatief. Dit jaar dingen zij op 6 oktober ook mee voor de Noord-Hollandse prijzen. Tot 3 augustus kan iedereen ook kandidaten voordragen voor een Duurzaam Lintje. Het doel van de dag is politiek en burgers te laten zien dat de samenleving bruist van de duurzame initiatieven en deze te laten ondersteunen door de diverse ministeries.

Hybride tuktuk

Een aansprekende inzending van vorig jaar is het Hybride tuktuk project: studententeams uit Nederland en India gaan de strijd aan om het schoonste, goedkoopste en meest praktische upgrade systeem voor bestaande tuktuks in India te ontwerpen. Doel van het project is het inkomen van Indiase tuktukbestuurders met minstens 35% te verhogen en de CO2 uitstoot van de miljoenen tuktuk met minstens 40% te verminderen. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl