Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 27 augustus 2009 Lezing Energieplushuis op 1 september 2009 (Den Burg, Texel)

Stichting Duurzaam Texel organiseert op dinsdagavond 1 september 2009 een informatieavond over het concept van het Energieplushuis: een huis dat zelf energie levert.

De avond is in eerste instantie bestemd voor installateurs, architecten en bouwers, maar staat ook open voor andere belangstellenden.

Een huis zonder stroomkosten is al uniek. Een huis dat ook nog eens energie oplevert, zodat je bijvoorbeeld je elektrische auto 5000 kilometer per jaar kunt laten rijden, was de droom van Johannes Out. Wás, want sinds kort is het werkelijkheid.

Johannes Out zal op 1 september uitleggen hoe hij zijn droom verwezenlijkt heeft.

Het hele idee begint met de simpele wetenschap dat energie eenmaal in het huis, binnen moet blijven en helemaal moet worden hergebruikt. Daartoe zijn de muren extra dik en de ramen driedubbel geïsoleerd. Die energie wordt in eerste instantie aangevoerd door zonnecollectoren op het schuine dak, een windmolen op de nok en aardwarmte via twee, zeventig meter diepe pijpen.

Met deze gratis bronnen wordt een vat water van 750 liter verwarmd waarmee alle behoeften aan warmte en warm water van de bewoners worden bevredigd. Er is geen kachel, slechts de vloer wordt verwarmd. Die warme lucht wordt later weer afgezogen en via roosters in de vloer bij alle ramen weer omhoog geblazen. „Dat is extra isolatie", zegt Out. „Ramen blijven het zwakke punt qua isolatie en die roosters werken als een gordijn. We hadden laatst een nacht met nachtvorst. Toen stond het ijs op de ramen, terwijl de binnenkant van het glas lekker warm was."

Wanneer en waar:

Dinsdagavond 1 september 2009, 20.00 uur
Zaal open om 19.30 uur
Hotel Den Burg, Emmalaan 4-6, Den Burg

U kunt zich opgeven tot 28 augustus via de mail of telefonisch (0222) 320 723.

Johannes Out vertelt bij de energie-installatie achter in zijn garage aan journalisten hoe hij zijn droom verwezenlijkte. c Maarten Hartman/Trouw

Het systeem draait om in de zomer als er behoefte is aan koelte. Daar zorgt de computer voor. Al met al houdt Out energie over - het huis heeft geen aansluiting op het gas- en elektriciteitsnet. „Dat kun je opslaan in accu's, maar ik vond het aardiger om er een elektrische auto op te laten rijden, 5000 kilometer per jaar. Als je hier woont en in Amersfoort werkt, heb je gratis vervoer."

Het slimme systeem waarmee InnoConstruct werkt, is ook in bestaande huizen te realiseren, maar dan is alleen sprake van energiebesparing. Bij een nieuwbouwhuis bedragen de meerkosten 10%. Dat is, bij de huidige olieprijs, in 15 jaar terugverdiend, stelt het bedrijf, omdat je geen energierekening meer krijgt. Gaat de olieprijs stijgen, dan daalt de terugverdientijd navenant. (Bron: Stichting Duurzaam Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl