Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 27 augustus 2009 HVCinzameling start met gescheiden inzameling plastic verpakkingsafval - Gemeenten in West-Friesland en Kop van Noord-Holland halen de Plastic Heroes binnen

HVCinzameling (HollandCollect) start in september in met het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval. Eens in de vier weken wordt het plastic verpakkingsafval huis-aan-huis opgehaald. Alle inwoners in de gemeenten ontvangen circa twee weken voor het starten van de inzameling een informatiepakket. Dit pakket bevat informatie over: wat er precies wordt verstaan onder plastic verpakkingsafval, hoe dit afval kan worden aangeboden en wanneer het wordt opgehaald. Bovendien ontvangt iedere inwoner speciale Plastic Heroes afvalzakken. Het informatiepakket en de speciale afvalzakken sluiten aan bij de landelijke ‘Plastic Heroes’ campagne.

Gefaseerde invoering

Er is gekozen voor een gefaseerde invoering. In week 37 starten de eerste gemeenten. Week 40 zijn de laatste gemeenten aan de beurt. Het schema ziet er als volgt uit:

Week 37 :        Hoorn, Koggenland en Stede Broec.
Week 38 :        Andijk, Anna Paulowna, Drechterland, Enkhuizen, Wervershoof en Wieringermeer.
Week 39 :        Medemblik (dorpen: Wognum, Wadway, Nibbixwoud, Zwaagdijk west en Hauwert), Niedorp en Opmeer.
Week 40 :        Harenkarspel, Medemblik (overige dorpen), Schagen, Wieringen en Zijpe

Waarom gescheiden inzameling

Door het plastic verpakkingsafval gescheiden in te zamelen, kan het worden gerecycled in plaats van verbrand. Dat is beter voor het milieu, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten. Bovendien kunnen er allerlei leuke producten worden gemaakt van plastic. Denk aan fleece-truien, tennisballen en vloerbedekking. Iedere gemeente is vanaf 1 januari 2010 verplicht om het plastic verpakkingsafval gescheiden in te zamelen.

 

Zo makkelijk mogelijk

Om voldoende opbrengst voor het milieu te behalen is het noodzakelijk om zo veel mogelijk plastic verpakkingsafval in te zamelen. Daar hebben wij de hulp van de inwoners bij nodig. Zij zijn diegenen die het plastic afval daadwerkelijk gaan scheiden en apart moeten aanbieden voor inzameling. Daarom maakt HVCinzameling het ze zo makkelijk mogelijk. Iedere inwoner kan gratis gebruik maken van de speciale afvalzakken. Deze worden bij de start van de inzameling huis-aan-huis verspreid, maar de afvalzakken zijn ook gratis te bestellen via de klantenservice van HVCinzameling op telefoonnummer (0227) 656 444. Ook kunnen inwoners het plastic verpakkingsafval tussendoor brengen naar het afvalbrengstation. Meer informatie hierover is te vinden op www.hvcinzameling.nl.

 

Plastic Heroes campagne

HVCinzameling start in samenwerking met de gemeente een lokale communicatiecampagne om huishoudens erop attent te maken dat plastic verpakkingsafval voortaan gescheiden wordt ingezameld. De campagne start met de verspreiding van het informatiepakket en de speciale plastic zakken. In een artikel op de gemeentepagina krijgen inwoners meer achtergrondinformatie. Ook op de websites van de gemeenten en HVCinzameling (www.hvcinzameling.nl) wordt aandacht besteed aan de gescheiden inzameling van plastic.

 

HVCinzameling

HVCinzameling is een onderdeel van HVC en heeft als hoofdtaken het inzamelen van huishoudelijk afval, uitvoering van diverse reinigingstaken en advisering van de gemeenten. HVC richt zich, als samenwerkingsverband van 55 gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland, op een innovatieve en milieuverantwoorde wijze van afvalbeheer en energieproductie. Belangrijkste activiteiten zijn inzameling van afval en de verwerking ervan door middel van compostering & recycling, overslag & transport en verbranding & energieopwekking. Daarnaast geeft HVC voorlichting om afvalpreventie en ?scheiding te stimuleren. (Bron: Gemeente Wieringen)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl