Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 18 september 2009 Hoogheemraadschap oefent pompen overstroomd gebied

Hoe krijg je overstrooomde delen van Noord-Holland weer droog en bewoonbaar? Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is alvast begonnen met de grote Noord-Hollandse rampoefening van volgende week. Aan de voet van de Afsluitdijk zijn de zwaarste pompen ingezet die de waterschapwereld†kan inzetten. Poolse, Duitse en Engelse collega's zullen zich daar volgende week bijvoegen.

Wat gebeurt er als grote delen van Noord-Holland onder water staan? Hoe pak je dat aan als er meer hulp nodig is en die versterking uit het buitenland moet komen. De rampoefening FloodEx draait helemaal om pompen en evacueren. Twee dagen lang zal buitenlandse hulp ingezet worden in Den Oever, het Amstelmeer, gemaal Vier Noorder Koggen en Medemblik. Met de inzet van honderden hulpverleners en dozijnen LOTUS-slachtoffers en veel zwaar materieel is in Nederland nog niet op deze schaal geoefend.

Oefenen, oefenen, oefenen is het credo van het hoogheemraadschap. Het onberekenbare water is door klimaatverandering een van de grootste bedreigingen van deze tijd. Het hoogheemraadschap weet alles van water en zet die kennis in bij calamiteiten. Maar het blijft mensenwerk: die brengen schema's en procedures in de praktijk.

Geniepontons

Maandagochtend werd begonnen met het opbouwen van†de grootste†noodpompset in bezit van waterschappen in Nederland: de twee verpompen elk 6.500 kubieke meter per uur. De pompset staat op een drijvend eiland van geniepontons. Dit weegt ruim 40.000 kilo.

Het hoogheemraadschap transporteert alle benodigde materialen in 25 tot 30 ritten met eigen vrachtwagens. Voor het zwaar transport en hijsen van de pompen en het aggregaat wordt samengewerkt met†de firma Schot uit Alkmaar.

Verder worden ingezet een mobiele kraan, een shovel, een lichtaggregaat, noodstroomaggregaten, 20 geniepontons,†stalen hulpconstructies,†10 zeecontainers, 600 meter noodleidingwerk†en een grote hoeveelheid overig materieel.

Maandag start Rijkswaterstaat met het opbouwen van twee pompsets (elk 5.000 kubieke meter per uur). Behalve het materieel van het hoogheemraadschap en Schot wordt daarbij ook defensiematerieel ingezet.

Op www.hhnk.nl is een fotogalerij te bekijken. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl