Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 27 oktober 2009 Den Helder tweede bij CO2-Bomenprijs-2009

De gemeente Den Helder is tweede geworden in de race om de landelijke CO2-Bomenprijs-2009. Ben Looije, afdelingsmanager Stadsbeheer, nam de prijs in ontvangst namens het college van burgemeester en wethouders.

De prijs is ingesteld in 2005 door de Stichting Nationale Boomfeestdag. Aanleiding was het Kyotoverdrag om wereldwijd de CO2-vervuiling tegen te gaan. De gemeenten worden opgeroepen om de bomen die zij planten op de Nationale Boomfeestdag jaarlijks aan te melden.

Boomfeestdag: al jarenlang een activiteit in Den Helder

De gemeente Den Helder doet al jarenlang mee met de Nationale Boomfeestdag. Elk jaar wordt een school uit de gemeente uitgenodigd om deel te nemen aan deze feestelijke dag. In 2009 plantten 33 leerlingen uit groep 7/8 van basisschool ‘De Verrekijker’ een flink aantal bomen bij bungalowpark De Zandloper in Julianadorp. In totaal gingen daar 65 jonge boompjes en 520 heesters de grond in. Leerlingen van basisschool ‘De Rank’ plaatsten bij hun eigen school een boom. In het Timorpark werden drie bomen geplant door leerlingen van basisschool 'De Comenius'.

Keuze winnaars

De CO2-Bomenprijs gaat naar de gemeente die onder andere de meeste kooldioxide per inwoner heeft vastgelegd met het planten van bomen. Daarnaast wordt bij de beoordeling betrokken hoe de gemeenten met hun groenbeleid omgaan. Ook andere ‘groene’ maatregelen spelen een rol bij de plaatsbepaling. Zo roemde de voorzitter tijdens de prijsoverhandiging de Helderse herplantplicht en het feit dat we in Den Helder vaak heel wat grondverbetering moeten toepassen wil een boom daadwerkelijk aanslaan.

CO2-vreters

Bomen hebben niet alleen groenwaarde, ze verminderen ook het broeikaseffect. Broeikasgassen zoals CO2 komen vrij door gebruik van fossiele brandstoffen. Hoe meer broeikasgassen in de lucht, hoe sterker het broeikaseffect. En daardoor verandert ons klimaat. Bomen nemen juist broeikasgassen op uit de lucht, en zetten die om in zuurstof, hout en blad.

Meer bomen planten is dus goed voor ons klimaat. Sinds het begin van de Nationale Boomfeestdag, vijftig jaar geleden, zijn er zo al ruim tien miljoen bomen geplant! Het planten van bomen met het doel CO2 vast te leggen, heet 'klimaatcompensatie'. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl