Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 10 november 2009 Uitbreiding helofytenfilter bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie Everstekoog (Texel)

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat†het helofytenfilter bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie Everstekoog op Texel uitbreiden. Vorige week vond de overdracht plaats van de extra grond die we voor de uitbreiding hebben aangekocht.

De verwerving van de grond maakt onderdeel uit van een vrijwillige kavelruil van bijna 20 hectare die wordt begeleid door Stivas en Stichting Agrarisch Texel. Bij de kavelruil zijn drie agrarische bedrijven betrokken. Voor de benodigde aanpassings-werken is inmiddels subsidie aangevraagd vanuit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG).

Hoewel het mechanisch, chemisch gezuiverde afvalwater wel voldoet aan de wettelijke normen is er - gezien de kwetsbare zoetwaterhuishouding op Texel -†gekozen voor een extra biologische zuivering door een helofytenfilter. De uitbreiding van het helofytenfilter is nodig omdat HHNK heeft besloten de afvalwaterketen op het eiland te centraliseren. Dat betekent dat straks al het afval-water op het eiland wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Everstekoog aan de Pontweg tussen Den Burg en De Koog.

Voor de uitbreiding van het filter is een wijziging van de bestemming nodig. Die ligt deze week ter inzage bij de gemeente Texel. De werkzaamheden voor de aanleg van het helofytenfilter zullen naar verwachting na het broedseizoen - medio†2010 - plaats vinden. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl