Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 24 november 2009 Geothermie: innovatieve vorm van duurzame energie op Texel

De gemeente Texel, TexelEnergie, Ontwikkelingsbedrijf NHN en provincie Noord-Holland hebben door Ecofys een haalbaarheidsonderzoek laten verrichten naar de mogelijkheden van Diepe Geothermie voor duurzame elektriciteitsproductie en warmtebenutting op Texel. Uit het onderzoek blijkt dat het mogelijk is om een groot deel van de elektriciteitsvraag op Texel kan worden voorzien met een geothermische elektriciteitscentrale.

In het gunstigste geval kan zelfs aan meer dan de helft van de vraag voldaan worden op basis van†één doublet. Door het vermeerderen van de putten is het zelfs mogelijk in de volledige elektriciteitsbehoefte van Texel te voorzien. Ook is het mogelijk om enkele duizenden woningen te voorzien van duurzame geothermische (rest)warmte uit de centrale. Een geothermische elektriciteitscentrale draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van Texel om in 2020 onafhankelijk te zijn op het gebied van energievoorziening.

Geothermie

Geothermie is het gebruiken van de warmte van de aarde om bijvoorbeeld huizen, kantoren of kassen te verwarmen, of om elektriciteit mee te produceren. Deze techniek is al decennia lang toegepast in de hele wereld. Bij Diepe Geothermie wordt gebruik gemaakt van warmte in de diepere aardlagen van enkele kilometers diep. Op dieptes vanaf 3 kilometer is de temperatuur hoog genoeg om ook elektriciteit op te wekken. Op Texel wordt zelfs gekeken naar dieptes van meer dan 5 kilometer.

Voordelen geothermie

Geothermie geeft geen (of nauwelijks) CO2 emissies. Met een geothermiecentrale op Texel kan jaarlijks een uitstoot van 20-27kton CO2 vermeden worden en zowel elektriciteit als warmte wordt geleverd. Hoewel het boren naar grote diepten zeer kostbaar is, blijkt uit verschillende studies dat deze methode onder de juiste omstandigheden goed kan concurreren met alternatieven. Belangrijke operationele voordelen zijn de hoge betrouwbaarheid en regelbaarheid van de energievoorziening. Als de putten eenmaal geboord zijn vraagt de bovengrondse installatie weinig ruimte en is er geen hinder voor de omgeving.

De gemeente Texel, TexelEnergie en Ontwikkelingsbedrijf NHN zetten er gezamenlijk de schouders onder om op Texel een pilot-centrale te realiseren en hebben een aanvraag voor een opsporingsvergunnings ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken.

Verder onderzoek is nodig naar: de geschiktheid van de diepe ondergrond, welke potentiële warmteafnemers aangesloten kunnen worden, welke organisatievorm het beste kan worden toegepast en welke risico's er zijn bij het realiseren van een productief puttendoublet en hoe deze tot een minimum beperkt kunnen worden.

Ecofys en IF WEP hebben in opdracht van Eneco een onderzoeksvoorstel geschreven en samen met Texelenergie een aanvraag ingediend bij de EOS-KTO subsidieregeling van SenterNovem. Het doel van het onderzoek is om de commerciële toepassing van elektriciteitsproductie uit diepe geothermie in Nederland mogelijk te maken. Er is ruim 2 jaar nodig voor het onderzoek. Als de geothermische elektriciteitscentrale haalbaar blijkt, kan in 2015 een pilot centrale operationeel zijn.

Het "Onderzoeksrapoort Geothermie" is te vinden op www.texel.nl (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl