Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 20 januari 2010 Regionale aanpak windenergie succesvol in Wieringermeer - Minister Cramer ondertekent intentieverklaring

Minister Cramer van VROM, de provincie Noord-Holland en de gemeente Wieringermeer gaan voor meer windenergie in de Wieringermeer.

Hiertoe ondertekenden ze maandag 18 januari 2010 een intentieverklaring, waarin staat dat ze samen het windplan Wieringermeer opstellen en uitvoeren. Gedeputeerde Heller ziet kansen: "Niet alleen Wieringermeer maar de Kop van Noord-Holland als geheel biedt kansen voor windenergie op het gebied van productie, infrastructuur en kennis. De provincie wil deze uitdaging gezamenlijk oppakken. Zij coördineert een regionale aanpak en stelt hiervoor financiën, expertise en capaciteit beschikbaar."

Het Windplan Wieringermeer staat voor herstructurering en capaciteitsuitbreiding van windenergie. Meer energie met minder molens. De uiteindelijke omvang van het windplan hangt af van de beschikbare ruimte, de opgave en de ambitie. Streven is circa 200-400MW opgesteld vermogen, voldoende om 200.000 huishoudens te voorzien van stroom. Het windplan wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2010 vastgesteld door de gemeenteraad.

Ervaringen delen

De provincie Noord-Holland wil de ervaringen die in de Wieringermeer met windenergie worden opgedaan, delen met gemeenten in de Kop van Noord-Holland. Deze regio is in de provinciale structuurvisie aangewezen als een van de zoekgebieden voor grootschalige windenergie. Minister Jacqueline Cramer (VROM), gedeputeerde Bart Heller (Noord-Holland), wethouder Peter Ruijter (Wieringermeer) en de gemeenten in de Kop van Noord-Holland hebben tijdens de ronde tafelbijeenkomst vandaag overlegd wat er moet gebeuren om meer windenergie in de Kop van Noord-Holland mogelijk te maken.

Ambitie

De provincie Noord-Holland heeft stevige ambities als het gaat om het realiseren van meer windenergie: 500 MW opgesteld vermogen in 2012 en in de jaren daarna wil de provincie 1000 MW windenergie gerealiseerd hebben. De ambities van de provincie sluiten aan bij de kabinetsdoelstelling om windenergie deze kabinetsperiode te verdubbelen. Het Windplan Wieringermeer levert een grote bijdrage aan de ambities van Rijk en provincie om ook de komende tien jaar meer windenergie te realiseren. De windmolens in Nederland moeten in 2020 6000 megawatt aan energie opleveren.

Draagvlak

Noord-Holland streeft naar een regionale aanpak van windenergie, met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en maatschappelijk draagvlak. In de Wieringermeer bestaat een groot draagvlak voor windenergie. Uit een enquête, gehouden in oktober 2009, blijkt dat 71% van de bewoners in de Wieringermeer een herstructurering van windturbines in het landschap als positief beoordeelt. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl