Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 27 mei 2010 Medemblik en hoogheemraadschap realiseren waterberging in natuur- en recreatiegebied Egboetswater

Dinsdag 1 juni 2010 stelt hoogheemraad Cees Mantel een nieuwe stuw in natuur- en recreatiegebied Egboetswater in werking, zodat in de toekomst ruim 11 hectare water-berging in het gebied benut kan worden. Door de samenwerking tussen de gemeente Medemblik en het hoogheemraadschap is niet alleen een waterbergingslocatie gerealiseerd, maar is voor de inwoners van Hauwert en omgeving het prachtige natuur- en recreatiegebied Egboetswater uitgebreid.

Samenwerken aan robuust watersysteem

Droge zomers, hevige regenbuien, zeespiegelstijging: er zijn steeds meer aanwijzingen dat ons klimaat verandert. Het hoogheemraadschap neemt de komende jaren maatregelen tegen wateroverlast en watertekort. Het uitvoeren van alle maatregelen om wateroverlast te voorkomen, is een enorm karwei. Het hoogheemraadschap zoekt daarom naar samenwerking met andere organisaties.

Hoogheemraad Cees Mantel: De samenwerking tussen de gemeente Medemblik, de provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap in Egboetswater levert een belangrijke bijdrage aan het op orde brengen van het watersysteem in de polder Vier Noorder Koggen. De voortvarende wijze waarop de gemeente Medemblik dit project heeft opgepakt is uniek te noemen. Naast Egboetswater hebben de gemeente Medemblik en het hoogheemraadschap ook gezamenlijk het natuur- en waterbeheersgebied Opperdoes-Noord en de groenvoorziening/waterberging Pronkvliet gerealiseerd.

Natuur, recreatie en waterberging

In de zomer van 2010 rondt de gemeente Medemblik de uitbreiding af van het bestaande natuur- en recreatiegebied Egboetswater ten noorden van de kern Hauwert in de gemeente Medemblik. Het gaat om het gebied tussen de westzijde van het Egboetswater en de kern Hauwert. Hierin is ruimte opgenomen voor 7,3 hectare natte en 4 hectare droge berging. De nieuwe stuw zorgt voor een goede verdeling en tijdelijke opslag van water in het gebied. De natte berging is met een aanlegsteiger ingericht als recreatieplas voor kanos en bootjes. Ook is er rond de plas een wandelpad aangelegd. De droge berging bestaat uit grasland (kadetjesland), waarop schaapjes zullen grazen. Hier zullen eveneens diverse weidevogels zoals de grutto, de kieviet en de scholekster voedsel vinden en hun jongen grootbrengen.

Badkuip

De stuw Egboetswater vormt de inlaat van de droge berging, waarin circa 34.000 kubieke meter water kan worden geborgen. De droge berging werkt als een badkuip. In tijden van hoog water kan de droge berging worden benut en wordt de kraan, de stuw, opengezet. Om ervoor te zorgen dat het water niet wegstroomt en tijdelijk kan worden opgeslagen in de berging, wordt de afsluiter dichtgezet, zoals de stop in een bad. Als het water buiten de berging weer laag staat, kan de afsluiter weer opengezet worden en de berging leeglopen.

Samenwerking

Het project wordt deze zomer door de gemeente Medemblik afgerond, kost 2 miljoen euro en is een initiatief van de gemeente Medemblik, de provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het werk wordt gerealiseerd door de fa. J.Koper & Zn en is voorbereid door ingenieursbureau Oranjewoud. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl