Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 02 juni 2010 Zwaveldamp in ladingtank offshoreschip in Haven Den Helder

In een ladingtank van het offshore schip de Highland Trader van Peterson SBS is op 27 mei 2010 hoge concentratie H2S (zwaveldamp) gemeten. De oorzaak hiervan is onbekend. Aan dek van het schip bij de ontluchting werd een minimale concentratie gemeten, dat vormde geen gevaar voor de volksgezondheid. In de tank zelf zijn de concentraties wel levensgevaarlijk. De damp werd later (28 mei) geleidelijk bevrijd.

De Highland Trader lag aan de Paleiskade in de haven van Den Helder en is vrijdagochtend om 6.30 verplaatst naar de Nieuwediepkade. Het risicoprofiel van deze kade is namelijk lager dan de Paleiskade.

Er is bekeken wat er precies in de tank zit, wat de samenstelling van de vloeistof is. De agent van het schip, Peterson SBS onderzoekt samen met het booreiland hoe de hoge concentratie H2S heeft kunnen ontstaan.

De vloeistof in de tank wordt door een gespecialiseerd bedrijf in een rustig tempo overgepompt in tankwagens. Deze tankwagens vervoeren het materiaal naar een verwerkingsbedrijf. Vervolgens wordt het mangat geopend waardoor dampen in de vrije lucht kunnen komen. Dit levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Wel werd uit voorzorg het scheepvaartverkeer even stil gelegd. Zodra de concentraties in de tank weer op een aanvaardbaar niveau waren werd de tank grondig schoongemaakt door een gespecialiseerde bedrijf. Gedurende het proces is er continue een “gasdokter” aanwezig in verband met een gering explosiegevaar.

Een deel van de Nieuwediepkade werd afgezet. Rondom het schip was een corridor van 70 meter aangelegd. De openbare weg is niet afgezet, die bevond zich op een veilige afstand.

De bemanning heeft heeft in een hotel geslapen op twee personen na die samen met de “gasdokter” de wacht hielden. De brandweer van de gemeente is geinformeerd en daarnaast heeft de havendienst de Koninklijke marine, KLPD en de overige betrokkenen geinformeerd. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl