Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 28 december 2010 1,7 miljoen subsidie voor vispassages bij sluizen in Noord-Holland

Weontvangen de komende jaren ruim 1,7 miljoen subsidie uit het Wadden-fonds voor het bouwen van vispassages en het verbeteren van leefgebied voor vis.

In totaal is er 6 miljoen beschikbaar voor vier noordelijke waterschappen. Hunze en Aas, Noorderzijlvest, Wetterskip Frysln enHHNK hebben gezamenlijk de subsidie-aanvraag 'Ruim baan voor vissen in het Waddengebied' ingediend. Door de ambities te bundelen en de samenwerking te intensiveren wordt een grote stap gezet naar het herstel van de vismigratie tussen het Wad en de zoete binnenwateren.

Vrije doorgang voor vis

Met het plan 'Ruimbaan voor vissen in het waddengebied' zijn nagenoeg alle bestaande zoet-zoutverbindingen van de Helsdeur tot Dollard binnen enkele jaren vis passeerbaar. Dit is belangrijk voor vissoorten die, om te overleven, een deel van hun leven in zoet water en een deel van hun leven in zee moeten doorbrengen. De wateren die uitmonden in de Waddenzee worden verbonden met kanalen, beken en meren waarin deze vissen paaien en opgroeien. Het gaat hierbij om schieraal, rivierprik, zeeprik, driedoornige stekelbaars, winde en spiering. Om dit te bereiken worden gemalen visvriendelijk gemaakt, sluizen visvriendelijk beheerd, stuwen uitgerust met vispassages en paai en opgroeigebieden hersteld.

Wat gaan we doen?

Schoon water met gezonde vis komt hiermee een grote stap dichterbij.

Samenwerking

De waterschappen werken in dit project nauw samen met andere partijen, waaronder Rijkswaterstaat en de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland.

De Provincie Noord-Holland draagt voor 300.000 bij aan bovengenoemde projectenen ook is er een rijksbijdrage vanuit de Synergiegelden voor de Kaderrichtlijn Water. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl