Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 03 maart 2011 Vijf miljoen voor duurzaamheid en economie op Texel

Maandag 14 februari 2011 besloten Provinciale Staten van Noord-Holland akkoord te gaan met het voorstel van Gedeputeerde Staten om 5 miljoen subsidie aan Texel toe te kennen. Dit geld is beschikbaar gesteld om de gemeente Texel te helpen haar doelstelling te bereiken om in 2020 alle benodigde energie zelf duurzaam op te wekken. De gemeente Texel is blij dat de vele inspanningen hebben geleid tot deze financile erkenning van de provincie. Het is een flink bedrag dat de komende jaren meer investeringen tot gevolg zal hebben.

Hierdoor wordt Texel duurzamer en het geeft een flinke impuls aan de werkgelegenheid in de bouw- en installatiesector.

In het gemeentelijk plan Energie voor Texel, staat beschreven hoe Texel denkt deze ambitieuze doelstelling te gaan halen. Concrete acties voor besparing van energie, slimmer gebruik van energie en natuurlijk het duurzaam opwekken van energie op Texel worden hierin beschreven. De gemeenteraad van Texel heeft hier in 2010 mee ingestemd. Een groot deel van het budget komt beschikbaar voor subsidieregelingen voor Texelaars. Zodra deze nieuwe subsidiemogelijkheden van kracht zijn, wordt dit bekend gemaakt via de lokale media. Alleen investeringen die gedaan worden nadat de regeling van kracht is, komen mogelijk in aanmerking voor een subsidie.

Besparen in gebouwde omgeving

In Energie voor Texel zijn twee concrete projecten verder uitgewerkt: een plan om energie te besparen in de gebouwde omgeving: bij huizen, vakantiehuizen en andere gebouwen. Subsidies voor isolatiemaatregelen, zoals dubbel glas, dak- en vloerisolatie. De komende jaren is hiervoor 2,5 miljoen beschikbaar op Texel!

Gemeente Texel zal samen met TexelEnergie en de Stichting Duurzaam Texel de regeling uitvoeren. Details, zoals wat er wel en niet onder de regeling valt en de hoogte van het subsidiebedrag per onderdeel, worden verder uitgewerkt.

Zonnepanelen voor Texelaars

Het tweede concrete project gaat over zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking, zogenaamde PV-panelen. Ook dit project moet nog in detail uitgewerkt worden, maar het idee is dat Texelaars zonder (veel) investering PV-panelen op hun dak kunnen laten installeren. De afbetaling gaat dan via de energierekening die ongeveer even hoog blijft. Voor dit project is 1 miljoen subsidie beschikbaar. Het project wordt uitgevoerd door TexelEnergie.

De overige 1,5 miljoen subsidie wordt besteed aan andere projecten uit Energie voor Texel, bijvoorbeeld het plan om openbare verlichting zuiniger te maken, het energienet veel slimmer te maken (smart grid) en ook het winnen van energie uit biomassa. Dit laatste sluit aan op de onlangs aangenomen motie om biomassaverwerking bij de Hamster te onderzoeken. De gemeente gaat hard aan de slag om deze plannen verder uit te werken en wil hier ook graag plannen en ideen van inwoners en bedrijven bij betrekken. (Bron: Stichting Duurzaam Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl