Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 22 maart 2011 Noord-Holland: Kansen voor wind in kaart gebracht

Woensdag 16 maart 2011 presenteerde gedeputeerde Bart Heller de digitale windkansenkaart tijdens de internationale windenergiebeurs EWEC in Brussel.

De windkansenkaart is een digitale tool die de gebieden aangeeft waar windenergie wel, niet of onder voorwaarden mogelijk is in Noord-Holland. Het instrument is uniek in Nederland. De digitale tool is te raadplegen via www.noord-holland.nl/windkansenkaart

Hulpmiddel

De windkansenkaart is een hulpmiddel voor gemeenten en initiatiefnemers bij het zoeken naar geschikte locaties voor windenergie in Noord-Holland. De provincie wil met deze kaart duidelijkheid geven over waar windenergie wel, niet en onder voorwaarden mogelijk is in de provincie. Doel is om zoveel mogelijk windenergieprojecten te realiseren op de daarvoor aangewezen locaties en tegelijkertijd de meest kwetsbare gebieden te ontzien. De randvoorwaarden hierbij zijn: het behouden en versterken van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving.

Noord-Holland is door de gunstige gemiddelde windsnelheden en de open ruimte een uitermate geschikt gebied voor windenergie. Op dit moment staat er 300 MegaWatt opgesteld, genoeg voor 200.000 huishoudens. In 2012 is het doel om 430 MegaWatt aan windenergie op land te hebben neergezet. Op langere termijn (2012 - 2025) moet er nog eens circa 600 MegaWatt bijkomen. Hiervoor heeft de provincie zoekgebieden aangewezen: de Kop van Noord-Holland, West- Friesland en de nearshore locatie Wieringermeerdijk (in het IJsselmeer).

Minder windturbines

De provincie wil het aantal alleenstaande windturbines in het landschap verminderen. Bestaande kleinere turbines (tot 1 MW) wil de provincie†vervangen door grotere turbines (vanaf 3 MW), eventueel op andere plekken dan waar zij nu staan. Zo kan met weinig extra windturbines, en op termijn minder windturbines, meer duurzame energie worden opgewekt.

Samenwerking

Een zorgvuldig proces samen met alle betrokkenen is belangrijk. Daarom ondersteunt de provincie Noord-Hollandse gemeenten bij het maken van grensoverstijgende windplannen waarbij burgers en maatschappelijke organisaties betrokken worden. De provincie vindt het van belang dat zij ook financieel kunnen participeren in windenergie, bijvoorbeeld met aandelen.

Windenergiebeurs EWEC

De presentatie van de windkansenkaart vond plaats op Europa's grootste windenergie-evenement: de European Wind Energy Conference and Exhibition (EWEC). De provincies Noord-Holland en Flevoland hadden het initiatief genomen voor het 'Holland Paviljoen', waarmee ze met name aan Noord-Hollandse windenergiebedrijven een platform boden om zich internationaal te presenteren. De provincie wilde zo Noord-Holland promoten als aantrekkelijke vestigingsplaats voor duurzame energiebedrijven.

De EWEC wordt georganiseerd door de European Wind Energy Association (EWEA), een organisatie die zich sterk maakt voor het promoten van het gebruik van windenergie. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl