Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 19 augustus 2011 Tweede schor op Balgzand versterkt

Nadat vorig jaar het Kooihoekschor is versterkt, pakt Landschap Noord-Holland vanaf half augustus het Van Ewijcksluisschor aan. Door afslag dreigt dit schor langs de Balgzanddijk te verdwijnen.

Daarmee zou Balgzand een belangrijke hoogwatervluchtplaats en broedgelegenheid voor vogels verliezen. Het Waddenfonds helpt dat te voorkomen.

Ooit lagen bij Balgzand grote oppervlakten schorren of kwelders.

Deze blijven bij hoogwater droog en zijn meestal begroeid met allerlei zoutwaterplanten. Bij het graven van het Balgzandkanaal en de aanleg van de deltadijk, verdwenen helaas grote stukken schor. Rijkswaterstaat heeft toen ter compensatie een kunstmatig schor aangelegd. Deze schorren zijn uiterst belangrijk voor wadvogels bij hoogwater en voor kolonies broedende vogels.

Echter, de schorren slaan aan de noordwestkant steeds verder af.

Vorig jaar werd daarom eerst het Kooihoekschor verstevigd, dit jaar is het Van Ewijcksluisschor aan de beurt. Er wordt onder meer een stevige kleikade aangebracht waardoor golven minder vat hebben op de schorren.

De maatregel die nu genomen wordt noemt Landschap Noord-Holland een overbruggingsmaatregel. Want ook deze schorren zullen op termijn verdwijnen. Dan zal echter elders op Balgzand een natuurlijk schor zijn ontstaan door aanslibbing van zand en klei in de oostelijke hoek van het gebied. Het gebied voor de vogelkijkhut wordt daarom ook de Slikhoek genoemd. Op lange termijn zal de natuur dus zelf voor ‘compensatieschor’ zorgen.

Aannemer Roelofsen laat de grondtransporten via het vogelkijkpunt bij het Amstelmeer lopen. Er wordt alleen gewerkt bij laagwater, zodat de trekvogels bij hoogwater kunnen rusten op het schor. Op 15 augustus 2011 zijn de voorbereidingen gestart, volgende week starten de transporten. (bron: Landschap Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl