Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 13 december 2011 Water, energie, zaad: daarom de Floriade 2022

Een wedstrijd maken ze er niet van, maar deze maand zetten zij zich extra in voor hun eigen gebied: de wethouders Jan van den Bos van Wieringermeer en Jan Franx van Enkhuizen. Hun gemeenten zijn in beeld voor de Floriade 2022. De één is het sterkst in water en energie, de ander in water en zaad.

Eind deze maand kiest regionale organisatie Agriboard uit één van de twee. Begin februari blijkt of Noord-Holland Noord een van de kanshebbers is voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022. "Als Agriboard van de Nederlandse Tuinbouwraad daarna een definitief bidbook mag maken, zetten we ons daar natuurlijk gezamenlijk voor in", verzekeren de beide wethouders.

In afwachting van een keuze zetten Van den Bos en Franx hun beste beentje voor bij Agriboard. "Welke locatie het ook wordt, het allerbelangrijkste is dat de Floriade naar Noord-Holland Noord komt", aldus het tweetal. Wethouder André Lont van Wieringen sluit zichdaarbij van harte aan. Hieronder de sterkste punten van beide kanshebbers. Eerst Wieringen/Wieringermeer, daarna Enkhuizen.

Liggend aan de A7 is de locatie WIERINGEN/WIERINGERMEER uitstekend bereikbaar.

Glastuinbouwgebied Agriport in de Wieringermeer is de laatste jaren de snelst groeiende agrarische sector van Nederland. In 2020 kunnen de kassen in Agriport stroom leveren voor 200.000 huishoudens. Aan twee zijden grenst water, met de Waddenzee als Werelderfgoed. Van het water kan innovatief sterk worden geprofiteerd. Denk aan energieopwekking door de werking van eb en vloed, de confrontatie tussen zout en zoet water. Kansen bieden ook de traditionele visserij en aquacultuur, zilte tuinbouw en teelt op water.

Innovaties hiermee bieden mogelijkheden voor ontwikkelingslanden. Het ECN kan worden ingezet voor verrassende projecten op gebied van wind- en zonne-energie.

Met biomassa geldt dat voor onderzoekscentrum Oostwaardhoeve. De polder Waard-Nieuwland op Wieringen leent zich volgens wethouder Van den Bos uitstekend voor de aanleg van diverse - blijvende - sportfaciliteiten.

Voor ENKHUIZEN wijst wethouder Franx op de kracht van de zaadtechnologie en plantenveredeling. Het wereldhart van deze hoogwaardige bedrijvigheid ligt in Enkhuizen. Een van de vele voordelen van deze sector is wereldwijde promotie voor de Floriade in Noord-Holland Noord, via de vele vestigingen in het buitenland.

Toeristisch heeft het gebied al veel aantrekkingskracht. Publiekstrekkers zijn vooral de historische binnenstad van Enkhuizen, het Zuiderzeemuseum en Sprookjeswonderland. De Floriade als tijdelijk evenement kan uitstekend worden ingepast in een blijvende metamorfose van het Enkhuizer deel van polder Het Grootslag. Een flink deel van dit 500 hectare grote tuinbouwgebied kan worden teruggebracht in zijn oorspronkelijke structuur, van vóór de ingrijpende ruilverkaveling van de jaren zeventig.

Akkers

"De teruggekeerde akkers bieden allerlei nieuwe perspectieven voor recreatie en agrarische innovaties zoals proefvelden", aldus Franx. Deze verrassende ingrepen voor het agrarisch gebied klinken futuristisch, maar zijn volgens de wethouder zeker kansrijk.

Met in aantocht de tweede Coentunnel en de verbetering van de Westfrisiaweg (Alkmaar-Enkhuizen) is Enkhuizen goed bereikbaar. Franx: "Vanaf 2020 geldt dat ook vanuit het oosten. De Westfrisiaweg is dan Als N23 doorgetrokken naar Zwolle. Ook zijn dan andere plannen voor de infrastructuur uitgevoerd. Met vijf kwartier ben je dan in Arnhem. De Hanzelijn ligt er dan, met de trein vanuit Zwolle naar Lelystad. En met Floriadebussen dan naar ons."

Ferry

Tusen Amsterdam en Enkhuizen kan er een ferry varen. Ook zijn er veerdiensten met Stavoren en Urk. "Ook kan de locatie varend worden bereikt vanaf NS-station Bovenkarspel-Flora. Dat heet dan Bovenkarspel-Floriade." Een nieuwe evenementenhal is ook een blijvende plek voor het Hollands Flowers Festival, 's werelds grootste bloembollententoonstelling. (Bron: Agriboard.nl)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl