Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 23 januari 2012 ECN: Kabinet steunt komst nieuwe reactor Petten

Het kabinet staat positief tegenover de realisatie van de nieuwe reactor PALLAS. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag bekend gemaakt. Hiermee is aan een belangrijke voorwaarde voor de verdere voortzetting van het PALLAS-project voldaan.

NRG-directeur Rob Stol is bijzonder verheugd met de steun van het kabinet en de provincie Noord-Holland. "De nieuwbouw van PALLAS en de investering in de Hoger Onderwijs Reactor in Delft zijn een geweldige versterking van de Nederlandse nucleaire kennisinfrastructuur. Dit is van groot economisch belang. NRG, en daarmee Nederland, heeft een uitermate sterke positie op de wereldmarkt voor medische isotopen en nucleair technologisch onderzoek. Met de komst van PALLAS zijn wij in staat deze positie te behouden en uit te bouwen."

Paul de Jong, projectdirecteur PALLAS: "Het PALLAS-projectteam heeft de afgelopen drie jaar hard gewerkt om de uitvoering van het PALLAS project voor te bereiden. Dit besluit betekent dat we verder kunnen gaan met de volgende projectfase. Wij zijn er in ieder geval klaar voor."

De afgelopen maanden zijn de details van het PALLAS-project in Den Haag nauwkeurig bestudeerd. Belangrijk uitgangspunt is dat de financieringskosten van PALLAS uiteindelijk volledig worden terugbetaald uit toekomstige inkomsten uit de private en publieke markt (medische en industriële isotopen en nucleair technologisch onderzoek).

Binnenkort kan nu formeel gestart worden met de Europese aanbesteding en het vergunningentraject. Bij de aanbesteding zullen gespecialiseerde partijen in eerste instantie gevraagd worden een aanbieding te maken voor het ontwerp van PALLAS.

PALLAS

Het PALLAS-project heeft tot doel het ontwerp, de bouw en inbedrijfstelling van een nieuwe reactor PALLAS, die geschikt is voor de productie van (medische) isotopen én nucleair technologisch onderzoek te realiseren. Deze reactor dient ter vervanging van de huidige Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, die ruim vijftig jaar dienst heeft gedaan. De voorbereiding op de bouw van PALLAS, tezamen met de bouw zelf vergt ruim tien jaar. De daaropvolgende bedrijfstijd omvat een periode van ten minste 40 jaar. Voor verdere informatie over het project zie www.pallasreactor.eu

NRG/ECN

PALLAS is een initiatief van de Nuclear Research and consultancy Group (NRG).

NRG is een 100% dochteronderneming van ECN. Met en voor de markt ontwikkelt ECN kennis en technologie die een transitie naar een duurzame energiehuishouding mogelijk maken. (Bron: ECN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl