Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 23 januari 2012 Provincie Noord-Holland: Groen licht voor nieuwe onderzoeksreactor Petten

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de komst van een nieuwe onderzoeksreactor in het Noord-Hollandse Petten.

De provincie Noord-Holland en het Rijk maken daarbij elk € 40 miljoen vrij. De gezamenlijke € 80 miljoen is bedoeld voor het ontwerp, de aanbesteding en de vergunningprocedure van de Pallas-reactor in de periode tot 2015. Daarvoor richten de partijen een nieuwe onafhankelijke organisatie op. Het college van Gedeputeerde Staten doet hiertoe op korte termijn een voorstel aan Provinciale Staten.

De nieuwe Pallas-reactor vervangt de bestaande hogefluxreactor in Petten. Die reactor wordt al vijftig jaar gebruikt voor onderzoek naar kernenergie en werkt veilig, maar dient op den duur te worden vervangen. Petten produceert een derde van de medische isotopen voor onder meer het opsporen en behandelen van kanker wereldwijd. Het is voor het eerst sinds 1973 dat er in Nederland weer aan een nieuwe kernreactor wordt gewerkt.

Gedeputeerde Economische Zaken Jan van Run van de provincie Noord-Holland is blij met het besluit: "Dit is een geweldige eerste stap om de nieuwe onderzoeksreactor in Petten te realiseren. Ontzettend belangrijk voor de werkgelegenheid en voor de economische ontwikkeling in Noord-Holland Noord."

Ook minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is blij dat de weg vrij is voor de komst van de nieuwe onderzoeksreactor. “Dat is belangrijk voor de gezondheidszorg en omdat we onze kennis over kernenergie op peil houden.” De Pallas-reactor kan in 2020 operationeel zijn. De bouw en exploitatie van de reactor moet door marktpartijen worden betaald. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl