Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 27 januari 2012 Amerikaanse vogelkers wordt weggehaald in Donkere Duinen

Deze week is Landschap Noord-Holland gestart met het verwijderen van de ondergroei van Amerikaanse vogelkers in het westelijke deel van de Donkere Duinen bij Den Helder. Deze van oorsprong hier niet thuis horende boomsoort heeft zich hier de afgelopen jaren sterk vermeerderd en vormt plaatselijk al een dicht struweel. Hierdoor worden van nature hier voorkomende bomen als hulst, lijsterbes en zwarte els verdrongen.

De laatste jaren begint deze exoot zich bovendien uit te breiden naar de open duinvalleien rondom het dennenbos. Als de vogelkers niet terug wordt gedrongen, raken op termijn grote oppervlaktes open duin begroeid met eentonig vogelkers-bos, waardoor allerlei karakteristieke planten en dieren van open duin hun leefgebied kwijtraken. Daarom is nu ingrijpen nodig.

Met wortel en al

Het afzagen van de exoot is niet afdoende, omdat afgezaagde stobben veelal weer opnieuw uitlopen. Om dit te voorkomen worden de bomen met behulp van een mini-gravertje met wortel en al uitgetrokken. Op de hierdoor ontstane open plekken groeien binnen korte tijd weer jonge boompjes als lijsterbes, grove den en hulst. De komende jaren worden dan eventueel nog opkomende struikjes vogelkers met de schep uitgestoken.

Buiten broedseizoen

Om verstoring van natuurwaarden zoveel mogelijk te beperken wordt gewerkt met zo licht mogelijk materiaal en buiten het broedseizoen. Hoewel de aanwezige dieren nu even last kunnen hebben van verstoring door het werk zullen ze op termijn profiteren van een gevarieerder bosgebied met een variatie aan inheemse bomen en struiken.

Provincie steunt dit werk

Voor deze maatregelen is financiële steun ontvangen vanuit de "Subsidieverordening Inrichting Landelijk Gebied" van de Provincie Noord-Holland. De werkzaamheden zullen naar verwachting in de loop van februari afgerond worden. (bron: Landschap Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl