Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 01 maart 2012 Plaatsing 20 elektrische oplaadpalen op Texel

De gemeente Texel is aangewezen als één van de negen nationale proeftuinen elektrische vervoer. Hierdoor kunnen 21 deelnemende ondernemers en organisaties op Texel met rijkssubsidie een elektrische auto aanschaffen.

De organisator van dit project, de Stichting Urgenda,heeft met de stichting E-laad.nl afgesproken dat er op openbare parkeerplaatsen op Texel 20 palen worden geplaatst waar elektrische auto's kunnen worden opgeladen. In totaal worden er op Texel minstens 24 elektrische auto's gekocht. Daarnaast zijn er een aantal particulieren die zelf al een elektrische auto hebben aangeschaft.

De gemeente Texel heeft op 25 februari 2011 een samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Urgenda afgesloten. De belangrijkste afweging bij het afsluiten van de overeenkomst was dat de gemeente Texel een mooi proefgebied is om elektrische auto's uit te testen. Het project maakt het mogelijk om vrijwel zonder kosten voor de gemeente een goede infrastructuur voor de elektrische auto aan te leggen. Om deze reden wordt er op twintig parkeerplaatsen op Texel een laadpaal geplaatst. Tot medio 2012 kan hier gratis worden opgeladen, volgens afspraak van E-laad met energiebedrijven. Hierna moet er voor worden betaald. De kosten van een gemiddelde lading bedragen Ä4,50. (Vervolgens kan er 150 tot 250 km mee worden gereden.)

Eén laadpaal heeft twee stopcontacten zodat er per paal twee auto's of scooters tegelijk kunnen worden opgeladen. In eerste instantie wordt er één parkeerplaats gereserveerd als parkeervak voor een elektrische auto. Hiervoor wordt een verkeersbesluit genomen. Het is dus voor andere dan elektrisch aangedreven voertuigen niet mogelijk daar te parkeren.

Elektrisch rijden is de laatste jaren sterk in opkomst! Grote autofabrikanten als ondermeer Renault, Nissan en Opel verkopen tegen concurrerende prijzen elektrische auto's. De prognose voor de marktontwikkeling van het aantal elektrische auto's in Nederland in 2020 lopen uiteen van 100.000 auto's tot 1 miljoen auto's.

Het college heeft voorgenomen gebruik te maken van de aanbieding van de stichting E-laad om 20 laadpalen voor elektrische auto's te plaatsten. Hieronder de locaties waar de oplaadpalen geplaatst zullen worden. Deze locaties zijn gekozen op basis van goede bereikbaarheid, herkenbaarheid en verspreiding over het eiland. Voor deze locaties dient nog wel een verkeersbesluit genomen te worden:

 1. Parkeerterrein Emmalaan 15 voor gemeentehuis (laadpaal is al geplaatst)
 2. Parkeerterrein Emmalaan 53 voor tennisclub Duece
 3. Parkeerterrein Elemert / Keesomlaan
 4. Parkeerterrein Albert Heijn Wilhelminalaan / Waalderstraat
 5. Parkeerterrein Bernhardlaan / Waalderstraat
 6. Parkeerterrein Vogelenzang
 7. Parkeerterrein Haven Oudeschild voor De Combuis
 8. Parkeerterrein Haven Oudeschild voor restaurant De Compagnie
 9. Parkeerterrein De Naal / Kerkstraat Den Hoorn
 10. Parkeerterrein Hoornderslag Paal 9 Den Hoorn
 11. Parkeerterrein Jan Ayeslag Paal 12 Den Hoorn
 12. Parkeerterrein Ecomare Ruyslaan 45 De Koog
 13. Parkeerterrein Paal 17 De Koog
 14. Parkeerterrein Stappenland De Koog
 15. Parkeerterrein Nikadel De Koog
 16. Parkeerterrein Zanddijk nabij de Slufter De Cocksdorp
 17. Parkeerterrein Molenlaan De Cocksdorp
 18. Parkeerterrein Paal 31 tegenover paviljoen café restaurant de Toren
 19. Parkeerterrein Paal 28 Krimweg De Cocksdorp
 20. Parkeerterrein 't Hof Oosterend

(Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl