Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 26 maart 2012 NIOZ Symposium Diepzee Koralen van 1 tot 6 april 2012 trekt internationale specialisten

Tijdens het Vijfde Internationale Symposium over Diepzee koralen buigen specialisten uit alle werelddelen zich over de laatste wetenschappelijke inzichten, die betrekking hebben op koudwaterkoraalriffen. Ook de mogelijke effecten van de olieramp in de Golf van Mexico van twee jaar geleden, komen aan bod. Het NIOZ organiseert het symposium, dat plaatsvindt van 1 tot 6 april in Artis, Amsterdam.

Koudwaterkoralen komen over de hele wereld voor in de diepzee, voornamelijk langs de continentranden. Hier vormen de koralen onderwaterriffen en -heuvels, die wel 380 meter hoog kunnen zijn.

Het zijn opvallend dierenrijke oasen in de diepzee. Onderzoek aan koudwaterkoralen draagt bij aan inzichten in de ecologie en biodiversiteit van deze bijzondere diergroep en de ermee samen voorkomende soorten, die op de riffen leven. Inzicht in de skelet opbouw van de koralen en de hieruit gevormde riffen van koud-water-koraal, draagt bij aan een beter begrip van het ontstaan van de heuvels in relatie tot de diepzee circulatie en klimaatveranderingen. Daarnaast wordt het mogelijke belang van de koraal heuvels als reservoir voor oliehoudende gesteenten belicht.

Het symposium richt zich niet alleen op de uitwisseling van kennis over de verspreiding van de koudwaterkoralen, maar ook op de bedreigingen. Mogelijke bedreigingen zijn onder meer de winning van olie en mineralen, die steeds meer in de diepzee plaatsvindt, en de diepzeevisserij, waarbij de kraamkamerfunctie van de riffen volledig vernietigd kan worden. Ook zullen de mogelijke effecten van de olieramp in de Golf van Mexico besproken worden.

Ongeveer 185 wetenschappers, studenten en managers uit alle werelddelen bezoeken het Vijfde Internationale Symposium over Diepzee Koralen, dat dit jaar georganiseerd wordt door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ). Sinds 2000 organiseert elke 3 jaar een ander onderzoeksinstituut dit congres. Het NIOZ is al jarenlang nauw betrokken bij het internationale onderzoek aan koudwaterkoralen. Sponsors uit het bedrijfsleven en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steunen dit congres financieel.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl