Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 23 april 2012 Mogelijke geluidsoverlast NIOZ haven op Texel

Op de haven van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel worden al enige jaren installaties getest die organismen moeten verwijderen uit ballastwater van zeeschepen. Deze meegelifte organismen kunnen namelijk veel schade aanrichten in de ecosystemen van de gebieden waar het ballastwater wordt geloosd. In de nabije toekomst dienen alle internationaal varende zeeschepen een dergelijke installatie aan boord te hebben.

De testperiode op de NIOZ haven loopt van eind maart tot eind juni. Op dit moment is er ook een installatie aanwezig waarbij een luchtcompressor wordt gebruikt. Bij het starten en stoppen van deze compressor wordt er gedurende korte tijd een geluid geproduceerd dat sterk lijkt op het geluid van de alarmsirene die u normaal gesproken iedere eerste maandag van de maand om 12:00 precies hoort. Er is echter geen enkele reden voor ongerustheid, de compressor gaat bij het starten en stoppen als het ware even "door de geluidsbarriëre" en is-eenmaal op toeren-volkomen onhoorbaar. Momenteel wordt er uitgeprobeerd en de komende week kan daardoor dit geluid wat vaker te horen zijn. In de definitieve testfase in de komende maanden is het geluid naar verwachting ongeveer 4x per week gedurende steeds korte tijd te horen. NIOZ doet haar uiterste best om dit tot een minimum te beperken.

Voor meer vragen kunt u contact met opnemen met Jan Boon, Projectleider ballastwaterbehandelingsonderzoek, Tel. 0222 369 466, mobiel: 06 2096 3097 (Bron: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl