Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 21 mei 2012 Nieuwe Schotse hooglanders langs nieuw wandelpad bij Groote Keeten

Op 25 april 2012 liet Landschap Noord-Holland twee Schotse hooglanders los in de duinen bij Botgat. Ze worden ingezet om te zorgen voor een afwisselende begroeiing. Het is weer een stap in de omvorming van schietterrein als natuurgebied.

Nieuw wandelpad

De runderen grazen op de voormalige paardenweiden bij Botgat. In het kader van het project ?Revitalisering Noordduinen? worden deze weilanden omgevormd tot bloemrijke duingraslanden. De voedselrijke bovenlaag is afgeplagd en de verwachting is dat hier allerlei orchidee?n en misschien zelfs wel parnassia gaat groeien. De koeien zorgen voor een mooie afwisselende begroeiing. Nieuw is ook het voetpad rond dit gebied, waardoor het mogelijk is vanuit Groote Keeten een rondwandeling te maken door het terrein. Al eerder is hier een uitkijktoren gebouwd.

Grootschalig project

Sinds 2010 is Landschap Noord-Holland in de Noordduinen bezig met het opruimen van de schietterreinen Botgat en Falga. In het grootschalige project zijn ook andere werkzaamheden opgenomen. Zo zijn er twee uitkijktorens gebouwd, duinvalleien geplagd en de woekerende rimpelroos bestreden. Met dit project wil Landschap Noord-Holland de verdroging en de verruiging van delen van de duinen tegengaan. Er ontstaan meer grijze duinen, een zeldzaam duintype dat op Europese schaal zeer bijzonder is. Ook de recreatie krijgt volop aandacht.

Life+ van EU betaalt groot deel kosten

Het wordt een Life-project genoemd omdat de Europese Unie vanuit het Life+ programma voor Natura 2000 een flink deel van de maatregelen betaalt. Ook de provincie Noord-Holland betaalt een groot deel. Verder dragen bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Landschap Noord-Holland zelf.

(Bron: Natuurwegwijzer.nl)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl