Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 01 juni 2012 Kop van Noord-Holland en Amsterdam-Noord gaan voor de wind

In de Kop van Noord-Holland én in Amsterdam-Noord is draagvlak voor windenergie verkregen aan de hand van de kernbegrippen verbinden en verbeelden. Windmolens vormen hier geen hoofdpijndossier, maar juist een bron van inspiratie.

Meestal doen plannen voor windenergie zoveel stof opwaaien dat de plannen niet of slechts met dwang kunnen worden gerealiseerd. Zo niet bij het Windplan Wieringermeer. Daar is de Cultuurcompagnie Noord-Holland er samen met andere partners in geslaagd om een breed platform voor duurzame energie te creëren. Het geheim: bestuurders, ondernemers, burgers, kunstenaars zijn gelijkwaardige partners en hebben dus een volwaardige plaats bij de idee- en planvorming. De aanpak is gebaseerd op ruime ervaring met co-creatie en -productie bij ruimtelijke planprocessen. Ellen Klaus, hoofd cultuur en innovatie bij de Cultuurcompagnie daarover: 'Projecten die jarenlang door topdown planning in de bezwaarschriftprocedures zijn blijven hangen, hebben een vlotte doorstart gekregen door de inbreng van lokale deskundigen, experts op het gebied van de geschiedenis en sociale geografie en creatieve professionals om nieuwe inzichten en oplossingen mogelijk te maken.' Winddagen en windweekenden, spelprogramma's, participatielabs en masterclasses; ze maken deel uit van het instrumentarium dat laat zien dat de plaatsing van windmolens kansen biedt voor economische innovatie, de identiteit van het gebied kan versterken én duurzame, schone energie levert. En dus niet focussen op de vraag hoe het draagvlak voor duurzame energie te vergroten, maar de betrokkenen laten zien wat ze er zelf aan hebben en laten meebepalen hoe ze het inzetten.

Met het koppelen van de identiteit van een gebied aan de gezamenlijke zoektocht naar toekomstige gebruiksmogelijkheden kunnen ontwikkelingen op meer draagvlak van een brede groep rekenen. 'Door de grote veranderingen van onze leefomgeving hebben mensen behoefte aan herkenning, verhalen en geschiedenis, als tegenwicht tegen een gevoel van vervreemding en onthechting in een snel veranderde leefomgeving. Mensen willen zich kunnen identificeren met het gebied waar zij verblijven", aldus Ellen Klaus.

In opdracht van Agentschap NL heeft de Cultuurcompagnie Noord-Holland een online-participatietool voor windenergie, tools.windenergie.nl ontwikkeld. (Bron: Agentschap NL, Dutch Green Technology)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl