Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 19 juni 2012 Gemaal en natuur- en waterberging Kruiszwin in Anna Paulowa feestelijk geopend

Op vrijdag 15 juni 2012 is het grondig verbouwde gemaal Wijdenes Spaans en natuur- en waterberging Kruiszwin feestelijk geopend. Geen lange speeches dit keer, maar bestuurders aan de keukentafel bij acteurs die hen flink aan de tand voelden.

Dat leidde tot hilarische momenten, waarbij achtereenvolgens gedeputeerde Jaap Bond, wethouder Theo Meskers, hoofd Duurzaam Beheer Elly Kuiper van Landschap Noord-Holland en loco-dijkgraaf Cees Mantel het podium betraden. Met een startschot werd het gebied symbolisch overhandigd aan de bewoners. Na de officiële opening startten er theaterwandelingen door het Kruiszwin. De bezoekers werden op verschillende verrassende acts in het landschap getrakteerd.

Zo werden ze ontvangen door een goochelaar, een operazangeres, Vincent van Gogh en zijn aardappeleters en waren er vreemde vogels losgelaten in het gebied.

Het project Kruiszwin is mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon, Landschap Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De inzet van subsidieverstrekker provincie Noord-Holland is dat waterbergingen zoveel mogelijk gecombineerd worden met natuur en recreatiemogelijkheden voor mensen uit de regio. Op die manier worden de ruimte en middelen efficiënt gebruikt. Het Landschap wordt eigenaar en beheerder van een gebied waar brakke natuur zorgt voor behoud van unieke planten en dieren. De gemeente zorgt voor recreatieve voorzieningen en het hoogheemraadschap voor projectleiding en waterbeheer.

Het Kruiszwin was een stuk landbouwgrond net buiten Anna Paulowna. De heer Arie Keppel pachtte het gebied jarenlang. Hij had er een stierenmesterij en akkerbouwbedrijf. 'Matige grond' noemt hij het, vooral tegen het zwin aan. Het is er zo nat en moerassig dat je in een slechte zomer maar een keer kon maaien. 'Verder kon je er niet meer op'.

Droge voeten en natuur

Inmiddels is het gebied omgevormd tot een prachtig nieuw natuur- en waterbergingsgebied. En daarmee worden meerdere vliegen in een klap geslagen.

Door het realiseren van een waterberging zorgt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor droge voeten bij hevige regenval. Dat een waterberging geen vierkante kale bak hoeft te zijn, bewijst Kruiszwin. De waterberging gaat volledig op in het landschap en is ingericht als natuurgebied op het snijpunt van zoet, zout, brak en zilt water. In het Kruiszwin vinden bijzondere planten en dieren een plek. Tegelijkertijd is er voor de mens volop ruimte om te recreëren en te genieten.

Gemaal Wijdenes Spaans

Nog geen twee eeuwen geleden had de Waddenzee hier vrij spel. Na de inpoldering van 1846 maalden molens de polder Anna Paulowna droog. In 1874 nam stoomgemaal Wijdenes Spaans het over. Vernoemd naar de grondlegger van de Anna Paulownapolder, burgemeester en dijkgraaf Wijdenes Spaans. Het gemaal werd in 1930 elektrisch. Nu staan er twee nieuw elektrische pompen: kleiner, stiller en zuiniger, met dertig procent meer capaciteit. Geen overbodige luxe, want de hoeveelheid neerslag is in een eeuw met 20 procent toegenomen. De polder is in twee eeuwen zo gezakt dat de inlaat 2,5 meter lager ligt om het water toch in de Van Ewijcksvaart te kunnen pompen. Deze hele bouwklus is geklaard zonder het karakteristieke Rijksmonument aan te tasten. Een eigentijds gemaal in een eeuwenoud jasje.

Foto's van de opening zijn te bekijken op http://www.hhnk.nl/ (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl