Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 20 juni 2012 NIOZ versterkt zeespiegel-onderzoek

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) gaat een nieuwe onderzoekslijn opzetten over zeespiegelonderzoek. Dr Bert Vermeersen (TU Delft) zal de komende vijf jaar bij het NIOZ processen bestuderen die van invloed zijn op mondiale en regionale zeespiegelvariaties.

Het gaat hier onder andere om processen ten gevolge van landijs-afsmelting, de verandering van de zwaartekracht, de reactie van de vaste aarde en de aard-rotatie. Deze processen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor grote regionale variaties in zeespiegel veranderingen, o.a. van belang voor Nederland. Door bij voorbeeld het afsmelten van het landijs op Groenland, zal in de ene regio de zeespiegel sterk stijgen, maar in een andere regio zelfs dalen. Tot voor kort werd hier geen rekening mee gehouden en rekende men louter met wereldwijde gemiddelden.

Toepassingen van de modelleringen liggen vooral op het gebied van het marien geologische en geofysische onderzoek, maar zijn ook van belang voor het marien leven en het paleoklimaat. Daarnaast zullen sterkere verbanden worden gelegd tussen het NIOZ-onderzoek en satellietwaarnemingen, zoals die bij de TU Delft worden verricht en beheerd, zoals hoogtemetingen, zwaartekracht en GPS.

Meer informatie op www.nioz.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl