Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 21 juni 2012 SolaRoad: Energie opwekken op een fietspad - mogelijke locatie op Texel (Pontweg)

De provincie Noord-Holland gaat € 1,5 miljoen investeren in een proef voor het opwekken van zonne-energie op een fietspad, de zogenoemde SolaRoad.

SolaRoad is een innovatief idee dat zonlicht omzet in elektriciteit. Op een (nog nader te bepalen) fietspad wordt een proefvak van enkele tientallen panelen neergelegd over de lengte van ongeveer 100-150 meter.

Het SolaRoad fietspad is opgebouwd uit betonnen panelen van 1,5 bij 2,5 meter met een glazen toplaag. Onder de afdekking van gehard glas van ongeveer 1 cm dikte liggen kristallijn silicium zonnecellen. De wijze waarop de energie wordt gebruikt, wordt in de pilot samen met de partners ontwikkeld met behulp van ICT-toepassingen. Deze helpen om de energieproductie in piekmomenten (veel zon) zo efficiënt mogelijk te verdelen voor de momenten zonder of met minder licht.

In combinatie met elektrische voertuigen kan hiermee een grote stap worden gemaakt naar duurzame mobiliteit. Het potentieel om op deze manier elektriciteit op te wekken is groot, het totale Nederlandse wegennet omvat ongeveer 137.000 kilometer. De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kWh per vierkante meter per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit.

In het SolaRoad-project werkt de provincie samen met TNO, Imtech en Strukton (Ooms Civiel). Het fietspad wordt aangelegd in 2013. Mogelijke locaties zijn het fietspad bij de N203, ter hoogte van Krommenie, of het fietspad bij de N501 (Pontweg) op Texel.

Dit project is een uitvoering van een amendement en moties van Provinciale Staten waarin Gedeputeerde Staten worden opgeroepen tot het stimuleren en ondersteunen van zonne-energieprojecten. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl