Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 06 juli 2012 Kantoor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard krijgt grootste zonnedak in de regio

Kantoor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard

Het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard krijgt het grootste kantoordak met zonne-collectoren van de regio. Op het dak van 67 bij 58 meter komen 617 zonne-collectoren.

Samen met de Huisvuilcentrale (HVC) zijn de diverse besparingsmogelijkheden onderzocht voor het toch al energiezuinige kantoor. Zou het project gerealiseerd worden op de oude kantoren van HHNK, dan spreek je al snel van een energiebesparing van 40%.

"We reduceren de CO2-uitstoot door in te zetten op alternatieve energiewinning.

Waar anders past een dergelijk initiatief beter dan in de Stad van de zon?"

"Het waterschap wil een voortrekkersrol innemen," vertelt Jan Strijker, die namens HHNK deze week de overeenkomst sloot. "Bij ons weegt het milieubelang mee. Wij leveren een bijdrage aan het milieu- en klimaatbewust maken van burgers, ondernemers en partners. Daarnaast willen wij de markt voor duurzame producten stimuleren door zelf duurzaam in te kopen en duurzaam te bouwen."

Zuiveringen en gemalen

In het Klimaatakkoord hebben de waterschappen in Nederland afgesproken om in 2020 een groot deel van de energie zelf duurzaam op te wekken. HHNK wil tot 2020 elk jaar 2% minder energie verbruiken, wat leidt tot een energiebesparing van 30% ten opzichte van 2005. Daarnaast moet het aandeel duurzame energie - afkomstig van hernieuwbare energiebronnen - 20% uitmaken van het totale verbruik. "De plaatsing van de zonne-installatie is een enorme stap in die richting," aldus Strijker.

Meer duurzame oplossingen zullen volgen. Hierbij kijken we verder dan alleen het nieuwe kantoor. Strijker: "Wij onderzoeken in hoeverre bijvoorbeeld zonne-energie kan worden ingezet op onze zuiveringen en gemalen. Daarnaast zetten we biomassa in voor groene energie, rijden we energiezuinig en gebruiken we zo weinig mogelijk chemicaliën."

Samenwerking met HVC

Voor het project werken we samen met een dochter van de HVC: Horizon Energy zal de 2500 vierkante meter aan zonnecollectoren plaatsen. "De ontwikkeling van de zonne-panelen en de benodigde randapparatuur maken een flinke ontwikkeling door," vertelt Dion van Steensel, directeur van Horizon Energy." De terugverdientijd voor de kleinere installaties is nu acht tot tien jaar. Zonnepanelen worden steeds interessanter."

De installatie is start eind juli en duurt vijf weken. (Bron: Foto en Tekst - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl