Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 23 juli 2012 Provincie Noord-Holland omarmt de zon

In haar duurzame energieprogramma omarmt Noord-Holland ook de zon als duurzame energiebron.

Op verzoek van Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland hebben Gedeputeerde Staten (GS) de zon als vierde speerpunt toegevoegd aan het Koersdocument Duurzame Energie. De provincie wil hier Ä 1,4 miljoen voor uittrekken.

Noord-Holland is de zonnigste provincie van Nederland en biedt dus kansen voor de opwekking van energie uit zonlicht. "De kansen voor Noord-Holland lijken vooral te liggen in de kleinschalige toepassing van zonne-energie", staat in het voorstel van GS aan PS.

De provincie wil met haar beleid minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en de Noord-Hollandse economie versterken door het stimuleren van innovatie en bedrijvigheid in de duurzame energiesector. In het Koersdocument Duurzame Energie wordt daarom gekozen voor die vormen van duurzame energie die een hoge economische potentie hebben en waarvan de uitgangspositie van Noord-Holland, in vergelijking met andere Nederlandse regio's, sterk is. Het gaat om biomassavergassing, wind op zee en gebouwde omgeving. Als onderdeel van het speerpunt gebouwde omgeving stimuleerde de provincie al zonne-energieprojecten.

Door zonne-energie nu als vierde speerpunt op te nemen wordt er op dit gebied meer mogelijk. GS stellen onder meer voor om de LTO te helpen om (asbest-)daken van agrarische ondernemingen te vervangen door zonnepanelen. Het project "zonne-energie op scholen" wordt voortgezet en de provincie wil een opdrachtenfonds opzetten waaruit lokale initiatieven kunnen worden voorgefinancierd. Via het Servicepunt Duurzame Energie gaat de provincie op zoek naar testlocaties voor een zogenaamde salderingsinstallatie. Hiermee wordt het mogelijk om met meer dan één afnemer zonne-energie te gebruiken.

Het speerpunt Zon wordt naar verwachting op 24 september 2012 door Provinciale Staten behandeld.

Op www.noord-holland.nl is een bijlage van de nota "Gedeputeerde Staten over zonne-energie" te downloaden. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl