Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 26 juli 2012 Bijdrage voor realisatie testinstallatie Imares in Den Helder

Imares, marien onderzoeksinstituut in Den Helder, heeft met succes een beroep gedaan op het M3 Ontwikkelingsfonds. Een bijdrage van € 50.000,-- is toegekend voor de realisatie van een testinstallatie voor zoet- en brakwater ballast tanks met een totale investering van € 200.000. Dit levert werkgelegenheid op voor 3 personen. Door de aanwezige testfaciliteiten wordt Den Helder aantrekkelijker voor apparaten bouwers, wat in de toekomst meer werkgelegenheid kan opleveren.

Het M3 Ontwikkelingsfonds is in het leven geroepen door Gemeente Den Helder, provincie Noord-Holland en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland. Dit fonds versterkt het Marien-, Maritiem- en Milieutechnologische Kenniscluster in onze regio door onderlinge samenwerking. Het fonds draagt bij aan de ontwikkeling van de Helderse haven tot kennishaven.

Dergelijke zoet/brak water testlocaties zijn er weinig in de wereld. Ballastwater kan vreemde en schadelijke organismen meenemen en verspreiden die een bedreiging kunnen vormen voor het lokale ecosysteem.

Er zijn Ballastwater Management Systemen nodig om het ballastwater te monitoren en ballastwater te behandelen. Die systemen worden getest op deugdelijkheid.

Samenwerking

Imares werkt samen met TNO in Den Helder, dat zich richt op onderzoek van coatings voor ballast tanks en met NIOZ Texel. NIOZ heeft één van de grote test- en onderzoeksfaciliteiten in de wereld voor zout ballastwater. Imares werkt ook samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die een locatie voor de testinstallatie beschikbaar stelt bij gemaal Helsdeur. Daar is zowel zoet als brakwater beschikbaar.

De testinstallatie zal ook gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden en is een impuls voor de watertechnologie in de regio. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl