Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 08 augustus 2012 Natuurorganisaties op excursie naar mosselbank

Natuurorganisaties bezochten met het hoogheemraadschap en Imares, gespecialiseerd in marien ecologisch onderzoek, op 17 juli 2012 een mosselbank in de Waddenzee. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil mosselbanken aanleggen in de Waddenzee om daarmee de steenloper extra voedsel te bieden.

Tijdens de excursie kregen de natuurorganisaties uitleg over wat een mosselbank is en hoe die eten kan bieden voor vogels. Mosselen hebben een ondergrond nodig om zich aan te hechten zodat ze niet wegspoelen. Oesters kunnen deze ondergrond vormen. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mosselen overleven wordt een combinatie van oesters, oudere mosselen en mosselzaad gebruikt. De oesters en de grotere mosselen bieden zo beschutting aan het kleine mosselzaad dat als het opgroeit de mosselbank zal vormen.

De strandhoofden voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering worden bedekt met het zand van de versterking. Hierdoor kunnen vogels zoals de steenloper hier niet meer eten. Daarom onderzoeken het hoogheemraadschap en Imares of er door middel van mosselbanken extra voedsel ‘aangelegd’ kan worden op de plek waar de vogels vandaan komen voordat ze naar de dijk vliegen: de westelijke Waddenzee.

Een andere maatregel is het creëren van extra voedsel voor vogels op de strandhoofden ten noorden van Callantsoog. Hiervoor loopt momenteel een proef. (Bron: Kust op Kracht)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl