Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 26 september 2012 Klimaatinitiatief 10/10: Texel brengt van 3 tot en met 10 oktober 2012 de energiemeter omlaag

Texel gaat in de week van 3 tot en met 10 oktober 2012 de uitdaging aan: we gaan als eiland de elektriciteitsmeter omlaag brengen. Midden op de Groeneplaats staat tijdens deze actieperiode een metershoge, knalroze elektriciteitsmeter waarop iedereen live kan volgen hoeveel energie er wordt verbruikt en bespaard.

Bewoners, ondernemers, medewerkers, toeristen, kinderen, iedereen wordt opgeroepen om mee te helpen om de meter omlaag te brengen. Hoe? Door in de actieweek 'iets uit te doen'. Elektrische apparaten welteverstaan. Op de dag van de duurzaamheid 10/10 wordt bekend hoeveel energie op Texel tijdens deze week is bespaard.

Landelijke campagne

Deze actie is onderdeel van de landelijke campagne De Elektriciteitsmeter On Tour, georganiseerd door klimaatinitiatief 10:10, in samenwerking met Liander.

Op Texel wordt de campagne georganiseerd door Gemeente Texel, Urgenda, Stichting Duurzaam Texel, Ecomare, TexelEnergie en IVN. De tour eindigt op 10/10, de Dag van de Duurzaamheid en wordt momenteel ook op 5 andere locaties in Nederland gehouden.

Elektriciteitsmeter op de Groeneplaats

Als iedereen mee helpt met besparen, kan het elektriciteitsverbruik in een week drastisch omlaag gebracht worden en dat is dan zichtbaar op de elektriciteitsmeter op de Groeneplaats. Op de zeer zichtbare meter is live te volgen hoeveel elektriciteit op Texel wordt verbruikt en bespaard ten opzichte van een vorige vergelijkbare periode. Met op 10 oktober 2012 de spannende ontknoping: hoeveel kilowatturen hebben we met z'n allen op Texel kunnen besparen? De meter wordt op 27 September al geplaatst en wordt op 3 oktober 2012 aangezet en feestelijk geopend. Naast de meter op locatie zijn de resultaten van de actie ook live te volgen via www.1010nl.org

Campagneacties

Tijdens de campagne worden bedrijven, scholen, huishoudens en toeristen benaderd om mee te doen met de actie en voorzien van besparingstips. Op de campagne website www.1010nl.org/1010-tips zijn talloze tips te vinden voor thuis, op kantoor en op het werk.

Bedrijven worden gevraagd om samen met de medewerkers aan de slag te gaan en aan logiesverstrekkers wordt gevraagd ook de gasten te stimuleren om mee te doen.

Medewerkers van Microsoft komen naar Texel om ondernemers kosteloos te helpen hun computers zo energiezuinig in te stellen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Microsoft via: 020-500 1821.

Ook scholen zijn benaderd om aan de slag te gaan met energiebesparing. Scholen kunnen daarbij gebruik maken van de energielessen binnen de "Texelse Duurzame Leerlijn". Tevens bieden Liander, Microsoft en Hivos de scholen diverse workshops aan.

Zelf op de poster

Een promotieteam gaat mensen persoonlijk benaderen op de markt in Den Burg op 1 oktober 2012 en op andere momenten. De organisatie is op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om mee te helpen in het promotieteam. Texelaars worden aangespoord om postertjes te maken door zichzelf te fotograferen met hun eigen besparingstip. De poster kan eenvoudig online gemaakt worden op: www.watdoejijuit.nl/postermaker-texel.

Het doel is overal postertjes op te hangen om te laten zien dat we met z'n allen de schouders er onder zetten.

Naast het uitdoen van apparaten kan ook veel energie bespaard worden door aanpassingen te doen aan het huis. Het energieloket van de gemeente kan u voorlichten over de talrijke subsidiemogelijkheden.

Sumba-support

Met deze campagne steunt Texel het Indonesische eiland Sumba waarvan 70% van de inwoners nog geen elektriciteit heeft en -net als Texel- streeft naar 100% duurzame energie. Texelaars besparen energie en sponsoren daarmee Sumba. Meer info over de Sumba campagne is te vinden op www.sumbasupporter.nl (Bron: Stichting Duurzaam Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl