Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 12 oktober 2012 Licht/donkerteonderzoek: Texel en de Wieringermeer behoren tot donkerste gebieden van het Land

Noord-Holland is een van de meest verlichte provincies van Nederland. Tegelijkertijd blijken Texel en de Wieringermeer juist tot de donkerste gebieden van het land te behoren.

Deze opmerkelijke conclusie kan getrokken worden uit het licht/donkerteonderzoek van de provincie en is goed te zien op de duisterniskaart van Noord-Holland.

Het afgelopen jaar is op 225 plekken in Noord-Holland de nachtelijke duisternis gemeten. Hierbij werd bevestigd dat met name de kassengebieden bij Heerhugowaard en Aalsmeer, de stad Amsterdam, de industrie in de IJmond en Schiphol ís nachts de sterkste lichtbronnen zijn. Deze lichtbronnen hebben tot 30 kilometer ver invloed op de mate van duisternis en maken de Noord-Hollandse nachten minder donker.

Oerkwaliteit

Noord-Holland wordt elk jaar vijf procent lichter, donkere nachten worden daarmee steeds schaarser. Dit terwijl donkerte een oerkwaliteit is; vergelijkbaar met rust en stilte. Steeds meer mensen krijgen last van het vele licht. Ook voor de natuur zijn donkere nachten belangrijk: kunstlicht heeft een negatief effect op het oriëntatie vermogen, het bioritme en de leefomgeving van dieren. Daarnaast kost verlichting veel energie, wat slecht is voor het milieu.

Voor de provincie voldoende redenen om actief in te zetten op het behoud van donkere nachten en het terugdringen van lichtoverlast.

Energiebesparing

De provincie verlicht provinciale wegen niet meer dan nodig is voor de verkeersveiligheid. Bij wegverlichting streeft de provincie naar een minimum aan energieverbruik en zo min mogelijk lichthinder naar de omgeving. Ook houdt de provincie rekening met licht en donkerte bij ruimtelijke ontwikkelingen en bij de afgifte van vergunningen en natuurbeheerplannen. Daarnaast wil de provincie specifieker inzetten op bepaalde gebieden, zoals bedrijventerreinen en natuurgebieden. Door met gemeenten of ondernemers om tafel te gaan, kunnen maatregelen gezocht worden die de lichtuitstoot verminderen en die energie besparen.

De duisterniskaart is te vinden op de website van de provincie Noord-Holland en binnenkort op www.atlasleefomgeving.nl.

Tijdens de Nacht van de nacht op 27 oktober 2012 wordt de kaart gepresenteerd en toegelicht. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl