Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 22 oktober 2012 NIOZ: Bacteriën uit zee herbergen schat aan toepassingen - bijeenkomst in Amsterdam op 29 en 30 oktober 2012

Onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan tot nu toe onbekende micro-organismen uit zee halen. Deze micro-organismen kunnen gebruikt worden bij de productie van nieuwe geneesmiddelen, van biologische brandstoffen, of op tal van andere manieren.

Onder leiding van het NIOZ en de UvA slaan microbiologen van verschillende Europese universiteiten en biotechnologische en farmaceutische bedrijven de handen ineen om micro-organismen, die tot nu toe niet gekweekt konden worden, uit de zee te isoleren.

Hiertoe ontwikkelen zij de komende vier jaar revolutionaire nieuwe methoden om de micro-organismen te isoleren en screenen.

Vervolgens kunnen de micro-organismen in het laboratorium worden gekweekt. Het project MaCuMBA (Marine Micro-organisms: Cultivation Methods for Improving their Biotechnological Applications) wordt gefinancierd door de Europese Commissie en kost ruim € 12 miljoen.

Grootste genetische diversiteit

De genetische diversiteit van de naar schatting 1029 bacteriën (ongeveer 1 miljoen per ml zeewater) en mogelijk tussen de 1 en 100 miljoen verschillende soorten in zee overtreft die van alle andere levende organismen. Tot dusver zijn slechts enkele duizenden geïsoleerd en beschreven. Bacteriën zijn van elkaar afhankelijk en communiceren met elkaar om te kunnen groeien en te overleven. De MaCuMBA-onderzoekers maken gebruik van die kennis om bacteriën om de tuin te leiden en geschikt te maken om in bioreactoren gekweekt te kunnen worden.

Monsters van extreme plekken

De verwachting is dat de ‘onbekende meerderheid’ van bacteriën in de zee een schat aan potentiële toepassingen herbergen, onder andere op het gebied van nieuwe geneesmiddelen, biologische brandstoffen, polymeren of andere biologisch actieve stoffen of processen. Om bacteriën met ongebruikelijke eigenschappen te vinden bemonsteren de wetenschappers ook extreme plekken , zoals onderzeese vulkanische heetwaterbronnen en diepzee-zoutmeren.

MaCuMBA gaat officieel van start met een tweedaagse bijeenkomst van alle betrokken onderzoeksgroepen en bedrijven in het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam op 29 en 30 oktober 2012. (Bron: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl