Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 26 oktober 2012 Duurzame Zeeboerderij uitgezet op de Noordzee op dag van de duurzaamheid

Op woensdag 10 oktober 2012 is door consortium van bedrijven onder leiding van Hortimare BV de drijvende frames voor de Duurzame Zeeboerderij uitgezet op de Noordzee. Aan deze frames worden teeltlijnen bevestigd waaraan gedurende de komende winter en voorjaar zeewieren worden geteeld. De installatie meet 10 x 120 m en zal naar verwachting per jaar 12 ton zeewier opleveren.

Het speciale ontwerp en de installatie van de teeltunit is 1,5 jaar voorbereid en uiteindelijk de afgelopen week te water gelaten op 10 km westelijk van Texel. De gehele unit bestaat uit 7 H vormige drijvers die onderling zijn verbonden en aan beide einden zijn verankerd. De zeewaardigheid van het systeem is een van de belangrijkste aspecten die worden onderzocht en is op schaal al getest bij Deltares in een golf/stromings bassin. Daarnaast is natuurlijk de teelt van het wier zelf onderwerp van onderzoek.

Duurzame Zeeboerderij

De tewaterlating werd door twee schepen uitgevoerd die speciaal zijn toegerust om zware ankers en tonnen te plaatsen. Zodra het weer dit toelaat worden de jonge zeewiertjes van leverancier Hortimare aan het systeem opgehangen zodat deze in ongeveer 6-7 maanden uitgroeien tot een lengte van anderhalve meter.

Proefboerderij

Deze zeewierinstallatie maakt deel uit van een concept waarbij zeewierteelt in de toekomst kan worden gecombineerd en geïntegreerd met viskwekerijen, schelpdierkwekerijen en speciale visserij.

Bovendien kan binnen een dergelijke boerderij energie worden opgewekt d.m.v. wind, zon en golven.

Het komende jaar groeien de huidige installaties door tot een proefboerderij van ongeveer één vierkante kilometer. Bedrijven en instellingen kunnen ruimte huren om daar hun onderzoek en teelt op nog kleine schaal uit te voeren. De proefboerderij wil daarmee een springplank zijn voor ondernemers naar grotere en commerciële zeeboerderijen. De Stichting Noordzeeboerderij zet zich in om deze ontwikkeling te initiëren en draagvlak te verwerven. Het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) en het Wageningen Universiteit en Research Center (WUR) verrichten onderzoek naar de groei en ontwikkeling van zeewier en ondersteunen de initiatieven met kennis en faciliteiten. De Nederlandse overheid steunt het initiatief met een zgn. Green Deal.

Duurzame Zeeboerderij

Zeewier (kelpsoorten) dat hier wordt geteeld zal voornamelijk via bioraffinage worden verwerkt tot waardevolle grondstoffen in voeding, voer (mariene eiwitten, alginaat) en chemische bouwstenen voor allerlei producten. Zeewieren bevatten interessante stoffen met toepassing in de farmacie en cosmetica.

Economisch perspectief: Blue Economy

EU president Barosso verwoorde op 8 oktober 2012 jongstleden de verwachting en ambitie van de EU dat de werkgelegenheid in de maritieme activiteiten met 1,6 miljoen medewerkers zal groeien tot 2020.

Daarvan zal een ook een flink deel in de aquacultuur en duurzame energieopwekking liggen. "De sector is booming en in perioden van crisis is dit goed nieuws"!

Bron en meer informatie www.hortimare.com en www.noordzeeboerderij.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl