Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 30 oktober 2012 Grondonderzoek in Waarland

Rapport Veldsterktemeting Waarland De grond bij woningen aan de Lantmanstraat, Doorbraak en de directe omgeving wordt onderzocht.

Een gespecialiseerd bureau, HB uit Alkmaar heeft op maandagmorgen 29 oktober 2012 grondmonsters genomen. Deze worden geanalyseerd. Dit duurt ongeveer zes weken. De gemeente Harenkarspel wil zo meer te weten komen over de samenstelling van de grond.

De grond wordt onderzocht in verband met onrust in Waarland vanwege vijf á zes gevallen van hersentumor bij meisjes en jonge vrouwen in genoemde buurt.

De geschiedenis van gemeentelijke inspanningen om de bewoners bij te staan en mee te zoeken naar de oorzaak, is de volgende:

In het voorjaar van 2012 werd de gemeente via de Dorpsraad Waarland duidelijk dat er zorgen leefden over de gezondheid van meerdere inwoners van Waarland.

Door verschillende inwoners van Waarland werd een mogelijke relatie genoemd tussen de aanwezigheid van een UMTS-mast en deze gezondheidsproblemen. Daarom besloot het gemeentebestuur om het Antennebureau en Agentschap Telecom te betrekken bij de situatie. De bevindingen met betrekking tot de UMTS-mast waren als volgt:

Aanpak zorgen UMTS-mast

Metingen

Het Agentschap Telecom heeft op 16 mei 2012 veldsterktemetingen verricht op acht verschillende locaties in Waarland. In de voorbereiding van deze metingen is de Dorpsraad Waarland betrokken. Zij hebben onder andere contacten gelegd met bewoners van diverse adressen, zodat een inspecteur van het Agentschap Telecom daar metingen kon verrichten. Bij een aantal van deze metingen is wethouder Scheltema de Heere aanwezig geweest.

Voorlichting

Op 30 mei 2012 werd in het Waarlands Dorpshuis onder voorzitterschap van de Dorpsraad een informatieavond gehouden voor belangstellenden. Andere aanwezigen waren:

Het Antennebureau presenteerde de resultaten van de metingen in Waarland. Het rapport met de meetresultaten is openbaar. U vindt dit rapport op de website www.harenkarpsel.nl onder de knop 'Onderwijs, Welzijn en Zorg'. Daar ziet u de knop 'gezondheid'. Als u hierop klikt, vindt u het Rapport Veldsterktemeting als PDF-bestand.

De GGD heeft op de voorlichtingsavond informatie gegeven over mogelijke gezondheidseffecten van GSM- en UMTS-masten. Verder vertelde de GGD dat de oorzaak van hersentumoren niet bekend is: onderzoekers weten niet welke factoren invloed hebben op het ontstaan van dit type kanker. Daarbij blijkt uit navraag door de Dorpsraad dat (een deel van) deze tumoren van voor plaatsing van de UMTS-mast dateren.

Conclusie metingen

De conclusie van de avond was dat er geen afwijkende meetresultaten zijn gevonden. De resultaten blijven ruim binnen de wettelijke normen en verschillen niet van resultaten zoals die in de rest van Nederland gebruikelijk zijn. Een verband met de gesignaleerde gezondheidsproblemen ligt niet voor de hand.

Zorgen over grondkwaliteit

In de bespreking van de resultaten en bij het stellen van vragen aan de aanwezige deskundigen, bleek dat er zorgen bleven over de oorzaak van gezondheidsproblemen. Vooral het aantal vrouwen en meisjes met een hersentumor in de Lantmanstraat en Doorbraak blijft opmerkelijk en onverklaard. Bewoners verklaarden bezorgd te zijn over de grond waarmee bouwgrond is opgehoogd, voor de huizen gebouwd werden. Aangedrongen werd op onderzoek naar de grond waarop de huizen van de Lantmanstraat staan. Besproken is dat dit onderzoek geen relatie zal aantonen tussen de samenstelling van de gebruikte grond en hersentumoren, omdat wetenschappers niet weten welke omstandigheden eventueel een verband hebben met het ontstaan van hersentumoren. Toch zouden bewoners het prettig vinden als er onderzoek plaats vindt, al is het maar omdat zo duidelijkheid verkregen wordt over de kwaliteit van de gebruikte grond. Wethouder Treur heeft daarom toegezegd dat er een grondonderzoek gedaan wordt. Dit onderzoek is begonnen op maandag 29 oktober 2012 en de uitslag wordt medio december 2012 verwacht.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl