Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 14 november 2012 Milieuwinst door aanleg van zuignapconstructie in veerhaven Den Helder (TESO)

Rijkswaterstaat en TESO realiseren automatisch afmeersysteem in veerhaven Den Helder met steun Waddenfonds en Provincie Noord-Holland.

Rijkswaterstaat en veerdienst TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) voorzien de veerhaven in Den Helder van een automatische afmeersysteem voor de TESO schepen. Dit duurzame systeem zal voor het eerst in Nederland worden toegepast.

De aanleg start in 2013. Tijdens het proces van laden en lossen worden met dit systeem de veerboten met zuignappen tegen de aanmeerconstructie vast gedrukt. In de huidige situatie wordt gebruik gemaakt van de voorstuwing (motor) van de schepen om de juiste positie te houden in de veerhaven. Het automatische afmeersysteem levert een brandstofbesparing op van circa 173.000 liter, een vermindering van uitstoot (450 ton CO2 en 6,2 ton NOx-emissies) en beperkt de verwering van de bodem van de haven.

Samenwerking

TESO is initiatiefnemer met steun van het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart. TESO financiert ruim de helft van de totale projectinvestering. Het Waddenfonds neemt vijfendertig procent van de financiering voor haar rekening.

Provincie Noord-Holland draagt de overige tien procent bij. Rijkswaterstaat verzorgt de aanleg van het afmeersysteem.

Aanleg

De aanleg wordt door Rijkswaterstaat meegenomen bij de vervanging van de lange fuikwand in de veerhaven in Den Helder. De installatie van het automatische afmeersysteem is het laatste onderdeel van het vervangen van de lange fuikwand. Het systeem wordt voorjaar 2014 in gebruik genomen. (Bron: Teso)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl