Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 17 december 2012 Proef zoetwaterberging op Texel gestart

De proef zoetwaterberging is gestart. Op het perceel van bollenteler Hans Smit op Texel is in opdracht van de provincie Noord-Holland een proefopstelling aangelegd.

Op vrijdag 14 december 2012 heeft gedeputeerde Joke Geldhof de opstelling geactiveerd. Nu kan zoetwater in een bassin worden opgeslagen waardoor Hans Smit in droge tijden zelf in zijn zoetwaterbehoefte kan voorzien. De innovatieve proef loopt tot eind 2014.

Gedeputeerde Geldhof: "We hebben een systeem aangelegd waarmee Hans Smit zelf zoet water op kan slaan om tijdens droge perioden te gebruiken. De proefopstelling is gereed. Zet de hemelsluizen nu maar open".

Bollenteler Hans Smit: 'De grond is hier in de polder 'het Noorden' erg verzilt, het slootwater is zout en zelfs het grondwater net onder de drainagebuizen is zout. Bloembollen kunnen daar niet tegen. Zolang je regen hebt, krijgt zout niet de overhand maar in een droog jaar verpietert het gewas opeens. We hebben in het najaar vaak te kampen met een behoorlijk natte periode terwijl het voorjaar extreem droog kan zijn. Hier op het eiland mag je geen water aan de grond onttrekken. Dus als we hier willen blijven telen, dan moeten we dit onderzoeken".

Zoetwatertekort

De komende decennia neemt de beschikbaarheid van zoetwater af, terwijl de vraag naar zoetwater zal toenemen. De aanvoer van zoetwater wordt minder regelmatig doordat de regenpatronen veranderen: in korte perioden valt meer regen en perioden van droogte duren langer. Agrariërs zullen de gevolgen ondervinden van de verminderende beschikbaarheid van zoetwater.

De proefopstelling

Op het proefperceel ligt een bassin dat met drainagebuizen is aangesloten op een verzameldrain. Het bassin en de verzameldrain zijn verbonden door een regelunit die twee kanten opwerkt. De regelunit meet de waterkwaliteit. Overvloedig water van het perceel wordt alleen opgeslagen in het bassin als de kwaliteit voldoende is. Met de regelunit stuurt de teler in de droge tijd de juiste hoeveelheid water via dezelfde verzameldrain naar het perceel. Daarnaast wordt een extra proef gehouden op een deel van het proefperceel naar de werking van druppelirrigatie. Een consortium van Oranjewoud, Acacia Water, DLVPlant, Alterra en Deltares heeft de proefopstelling in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgewerkt en aangelegd. Tijdens de proef worden parameters gemeten zoals: het waterpeil van het bassin, de grondwaterstand, de bodemvochtigheid en het zoutgehalte in het perceel. De actuele informatie is te zien op een 'dashboard'.

Om te kunnen vergelijken worden ook op een perceel van een bollenteler in de Schermer bij Alkmaar metingen verricht.

Kennis delen

De provincie gaat de opgedane kennis delen. De voortgang van de proef wordt getoond op de projectsite, www.noord-holland.nl/proefzoetwaterberging.

Daar is ook het 'dashboard' te zien. Op de website staat meer informatie over de techniek van de proefopstelling. De komende jaren worden bijeenkomsten gehouden voor de agrarische sector. Hans Smit gaat rondleidingen verzorgen op het proefperceel. Hij is ook te volgen op twitter: @BollentelerSmit (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl