Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 22 januari 2013 Noord-Holland houdt maatschappelijke kosten laag voor lozingen van huishoudelijk afvalwater door gezamenlijke aanpak

Op vrijdag 17 januari 2013 hebben de bestuurders van alle overheden in Noord-Holland (de Vereniging van Noord-Hollandse gemeenten, de drie Noord-Hollandse waterschappen Rijnland, Amstel Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland) hun handtekening gezet voor een gezamenlijke aanpak van nieuwe en bestaande lozingen van huishoudelijk afvalwater.

Deze overeenkomst is tot stand gekomen na twee jaar intensieve samenwerking tussen de gezamenlijke Noord-Hollandse overheden. Aanpassing van de eerder gemaakte afspraken van december 2009 was nodig door nieuwe wet- en regelgeving, onder andere van het Bestuursakkoord Water.

Gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland: "Een belangrijk resultaat van de nieuwe overeenkomst is een uniforme aanpak voor lozingen in buitengebieden. Belangrijker vind ik dat we hiermee als Noord-Hollandse 'waterpartners' inspelen op de landelijke eis voor het verlagen van de maatschappelijke kosten door intensievere samenwerking. Dit doen we bijvoorbeeld door, met kleine aanpassingen, te voorkomen dat circa 7000 kleine zuiveringsinstallaties onnodig vervangen moeten worden. Een bewuste keuze, omdat de maatschappelijke kosten van sanering niet opwegen tegen het geringe effect op de waterkwaliteit".

In buitengebieden wordt huishoudelijk afvalwater via een riolering vervoerd of per septictank opgevangen. Circa 7000 woningen in het buitengebied van Noord-Holland hebben ieder een eigen septictank (mini-zuiveringsvoorziening) die wettelijk gezien te klein is, maar wel voldoende zuivert voor het behoud van de waterkwaliteit. Met de nieuwe afspraken kunnen deze zuiveringsinstallaties, met kleine aanpassingen, blijven functioneren. Ook zijn er afspraken gemaakt voor investeringen in voorzieningen voor nieuwe lozingen.

De provincie Noord-Holland ziet er op toe dat het water schoon is en blijft. De provincie is als regisseur verantwoordelijk voor het versterken van de samenwerking tussen gemeenten en waterschappen. Waterschappen zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, monitoren en hebben veel van de bestaande zuiveringsvoorzieningen in beheer en onderhoud. De gemeente is vaak eigenaar van deze zuiveringsinstallaties en heeft een zorgplicht voor stedelijk afvalwater. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl