Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 18 februari 2013 Samenwerking natuur- en recreatiebeheerders Noord-Holland levert veel op

In 2012 is door Recreatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland onderzoek gedaan naar optimalisatie van het beheer van natuur en recreatiegebieden. Uit het onderzoek blijkt dat verdergaande samenwerking veel kan opleveren.

Aanleiding was de verwachting dat er in de komende jaren minder geld beschikbaar komt voor het beheren van de terreinen. De provincie Noord-Holland heeft dit onderzoek mede mogelijk gemaakt.

Kennis delen

De terreinbeheerders gaan regelmatig bijeenkomen om kennis te delen. Ook zijn er afspraken gemaakt om projectmatig samen te werken. Een voorbeeld is het samenstellen van een pool van experts uit de verschillende organisaties. Zo kan een ecoloog van de ene organisatie prima worden ingezet voor een onderzoek of project bij een ander. Ook wordt er gekeken naar samenwerking tussen toezichthouders, vrijwilligerswerk, de clustering van backoffices, gezamenlijke inkoop, de uitrol van een beheersysteem en het verkopen van biomassa.

Kansen

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat er grote verschillen zijn tussen de organisaties maar dat er al veel wordt samengewerkt (bijvoorbeeld www.natuurwegwijzer.nl), en dat er nog meer kansen zijn. Alle organisaties die aan het onderzoek hebben meegedaan zien het belang van deze verdere samenwerking. In de samenwerking wordt de identiteit van de organisaties behouden. Voor de natuurbeheerders geldt dat zij belang hechten aan het behoud van hun zichtbaarheid vanwege de binding met hun achterban.

Fusie

Met name de recreatieschappen zien de samenwerking mogelijk resulteren in een fusie. Aan het onderzoek is deelgenomen door tien terrein beherende organisaties in de provincie, te weten:

(Bron: Natuurwegwijzer.nl)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl