Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 07 maart 2013 Onderzoek naar hoeveelheid trekvis Waddenzeekust

Vissen willen in het voorjaar vanaf zee ons land in, maar worden tegen-gehouden door sluizen en gemalen. Maatregelen zijn en worden getroffen om doorgangen te creëren. Om de exacte gegevens te achterhalen, meten we het aanbod. Hoeveel vis wil er bij de Waddenkust naar binnen? Het tweede seizoen van het drie jaar durende onderzoek is net van start. Verschil met vorig jaar is dat we nu alle gevangen trekvis een handje helpen en de dijk overzetten in het zoete binnenwater.

logo ruim baan voor vissen

Mooie cijfers

Het eerste jaar leverde mooie cijfers op. De driedoornige stekelbaars maakte het merendeel van de vangst uit met 67 %. Goede tweede is de glasaal met 25%, gevolgd door de spiering met 1,7%. De overige 5,8 % bestond uit zeenaald, sprot en andere soorten. Hieruit kan echter nog geen conclusie worden getrokken. Omdat het aanbod van trekvissoorten per jaar kan verschillen, loopt dit onderzoek 3 jaar.

Drie jaar

Drie jaar lang vissen we twee keer per week op 17 locaties langs de Waddenkust tussen Den Helder en Nieuwe Statenzijl. Een intensieve klus. Ongeveer 50 vrijwilligers vissen met een kruisnet tijdens hoog water. Voor de een is dat 's ochtends vroeg, voor de ander 's avonds laat, afhankelijk van het tij. Nieuw is dat zij dit jaar hun vangst overzetten naar het zoete water.

Waardevolle gegevens

Met het onderzoek krijgen we een beeld van de hoeveelheid trekvis langs de kust tijdens de voorjaars-trek. Ook kijken we hoe dit aanbod zich verhoudt tot dat van tien jaar geleden toen eenzelfde onderzoek is uitgevoerd. Het levert waardevolle gegevens op over de vraag waar de vissen het binnenwater in willen trekken. Onmisbare informatie voor de waterschappen in hun taak om de vismigratie langs de kust en in het achterland te verbeteren.

Ruim baan voor vissen

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe.

Het komt voort uit het project ‘Ruim baan voor vissen', een project van de vier noordelijke waterschappen. Door sluizen, stuwen en gemalen langs de Waddenkust én in het achterland de komende jaren passeerbaar te maken voor vissen, werken zij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van trekvissen. Het Waddenfonds draagt hieraan bij.

De monitoringslocaties

De monitoringslocaties

Gezamenlijk persbericht Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze en Aa's, Wetterskip Fryslân, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hengelsportfederatie Groningen Drenthe

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl