Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 08 maart 2013 NRG gestart met sanering van grondwater rond reactor Petten

NRG logo NRG is gestart met de eerste fase van het saneren van het grondwater rond de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, dit met instemming van de bevoegde autoriteiten. Op de plekken waar de verhoogde concentraties tritium zijn gemeten, de zogenaamde hot spots, is gestart met het oppompen van het grondwater. Dagelijks wordt zo'n 1000 liter water opgepompt en via het bedrijfsafvalwatercircuit afgevoerd. Het opgepompte water wordt gemeten zodat we een goed beeld krijgen van de effectiviteit van de sanering.

Door de sanering van het grondwater op de hot spots wordt de zogenoemde bron weggenomen en neemt de concentratie van het tritium in het grondwater af. Hierna start fase twee met de sanering van het resterende grondwater.

Identificatie tritiumbron

NRG heeft op 20 november 2012 bekend gemaakt dat de verhoogde concentratie tritium in het grondwater rondom de reactor afkomstig is van een aangetaste leiding van een van de hulpsystemen van de reactor. De leiding is hierop direct buiten gebruik gesteld om te zorgen dat er geen tritium in het grondwater meer terechtkomt.

Tritium

Tritium (symbool T of 3H) is een isotoop van waterstof met in de atoomkern een proton en twee neutronen, in plaats van alleen maar een proton. Tritium is radioactief en heeft een halveringstijd van ongeveer 12 jaar. De bètastralen van tritium dringen niet door de menselijke huid heen. De concentraties zoals rondom de HFR gemeten vormen geen gevaar voor mens en milieu. (Bron: NRG)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl