Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 20 maart 2013 Schagen: Windmolens en hun geluid - uitspraak Alkmaarse rechtbank

Moet gemeente Schagen de geluidsoverlast van windmolens in het landelijk gebied beperken en het draaien 's nachts verbieden? De Alkmaarse rechtbank vindt van wel.

Aanleiding voor de uitspraak van de rechter is een zaak van een bewoonster van Sint Maartensbrug tegen de afwijzing van haar verzoek om handhaving. De windmolen staat dicht bij haar woning en veroorzaakt volgens haar geluidsoverlast. Volgens de rechter staat de gemeente een te hoge geluidsproductie toe. De regels hiervoor zijn in 2011 versoepeld, maar de gemeente (voormalige gemeente Zijpe) had een overgangsregeling moeten toepassen zodat de strengere geluidnorm van de milieuvergunning nog tot 1 januari 2014 geldt, zegt de rechter. De rechter heeft uitgesproken dat voor windmolens in polders de gemeente strengere geluidsvoorwaarden kan vaststellen. Dit kan leiden tot verplichte stilstand van de windturbine om geluidhinder te voorkomen.

Met deze uitspraak zou in heel Nederland jurisprudentie kunnen ontstaan voor het beperken van geluidsoverlast van windmolens in het landelijk gebied. Zover is het nog lang niet, want dit gebeurt pas bij een uitspraak door de Raad van State. En het is de Alkmaarse rechter die bepaalde dat de gemeente het toegestane geluidsniveau moet afstemmen op omgevingsgeluid. Gemeente Schagen heeft zes weken om in hoger beroep te gaan (uitspraak was in de eerste week van maart) bij de Raad van State in Den Haag.

Omstreden windmolen

In Sint Maartensbrug staat de windmolen die tot de zaak heeft geleid. Specifiek bij deze windmolen speelt nog iets anders. De landelijke wetgeving rond windturbines is aangepast en de milieuvergunning verviel. Het college besloot de situatie te gedogen tot legalisatie een feit zou zijn, maar omdat allerlei procedures liepen (nog steeds) werd de legalisatie telkens verschoven. Bij gemeente en rechtbank loopt hier nog steeds een procedure over.

Het is nog niet bekend wat de eigenaar van de turbine en de gemeente Schagen gaan doen naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in Alkmaar. (Bron: Gemeente Schagen)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl