Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 april 2013 €5 miljoen voor bescherming van 'waterparels' en bestrijden van verdroging

De provincie Noord-Holland stelt vanaf begin april 2013 in totaal 5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het bestrijden van verdroging van grote natuurgebieden en voor de bescherming van 50 unieke kleinere stukjes waternatuur, de zogenoemde waterparels.

Dit hebben Gedeputeerde Staten van de provincie gisteren besloten met vaststelling van de Uitvoeringsregeling Water.

Bestrijding van verdroging

De regeling is vooral gericht op het bestrijden van verdroging omdat dit de belangrijkste oorzaak is van achteruitgang van de kwaliteit van de natuur in Noord-Holland. De belangrijkste gebieden waar dit speelt zijn de duinen, het veenweidegebied en het Vechtplassengebied. De toe te kennen subsidie is 75% van de projectkosten tot een maximum van € 2.000.000,-. De subsidie is voor maatregelen zoals het verhogen van het waterpeil in veenweidegebieden, het verminderen van waterwinning in de duinen of het vasthouden van schoon en helder water in het Vechtplassengebied. Hierdoor kunnen bijzondere planten als veenmos, parnassia en waterviolier weer groeien.

Waterparels

De regeling is ook bedoeld voor de zogenoemde waterparels. Dit zijn kleinere wateren met een bijzondere ecologische kwaliteit die bescherming nodig hebben, zoals bijvoorbeeld het natuurgebied de Groeve Oostermeent aan de rand van het Gooi bij Huizen. In Noord-Holland zijn 50 potentiele waterparels die in aanmerking komen voor de subsidie. De bijdrage is voor maatregelen die de kwaliteit van de waterparels verbeteren. In de Groeve Oostermeent zijn bijvoorbeeld oevers minder steil gemaakt waardoor de klokjesgentiaan weer bloeit. Omdat bezoekers zich niet altijd bewust zijn dat ze in een bijzonder stuk natuur zijn, wordt ook een bijdrage gegeven aan voorzieningen die de beleving vergroten. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er ter plekke informatie is en dat de gebieden toegankelijker worden. Het toe te kennen bedrag is 50% van de kosten per project tot maximaal € 100.000.- euro.

Gedeputeerde Joke Geldhof: "Noord-Holland heeft unieke natuurgebieden die zelfs op Europees niveau van bijzondere waarde zijn. Denk aan de Kennemerduinen en het Naardermeer of de kleinere gebieden die we niet voor niets waterparels noemen.

Het is belangrijk dat we blijven investeren en zorgen dat mensen ervan kunnen genieten. Met deze subsidieregeling zorgen we dat waterschappen en natuurbeheerders voorzieningen realiseren".

De 5 miljoen subsidie van de Uitvoeringsregeling Water wordt vanaf begin april opengesteld en loopt tot eind 2015. Vooral waterschappen en natuurbeheerders kunnen aanspraak maken op de subsidieregeling. Meer informatie over de subsidieaanvraag is te vinden op www.noord-holland.nl via het Digitaal loket subsidies (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl