Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 april 2013 Provincie Noord-Holland sorteert voor op zoetwatertekort

Dankzij de subsidiebijdrage van de provincie Noord-Holland kunnen Midden en Klein Bedrijven (MKB), agrariërs en landbouwondernemers voorsorteren op de effecten van klimaatverandering, zoals verdroging, verzilting en zoetwatertekorten.

Gedeputeerde Staten hebben gisteren een regeling vastgesteld die MKB- en landbouworganisaties moet stimuleren om, in tijden van droogte, zelf over voldoende schoon en zoet water te blijven beschikken. De regeling loopt tot eind 2015.

Met deze regeling wil de provincie de effecten van klimaatverandering, zoals verdroging, verzilting en zoetwatertekorten, tijdig opvangen. Agrariërs en MKB ondernemers kunnen daar de gevolgen van gaan ondervinden, zoals in de zomer van 2011het geval was. Met de subsidie kunnen de ondernemers tijdig extra maatregelen nemen die zij anders alleen niet van de grond kunnen krijgen.

Concreet gaat het om het opvangen en vasthouden van regenwater, het hergebruik van (afval)water en waterbesparingen in het productieproces van bedrijven.

Gedeputeerde Water Joke Geldhof van de provincie: "Ruim 60% van Noord-Hollands grondgebied is bestemd voor agrarisch gebruik. We richten ons daarom specifiek op MKB en landbouwondernemers. In vergelijking met huishoudens gebruiken bedrijven veel water, zowel oppervlaktewater als drinkwater. Besparing op het watergebruik is directe winst voor de ondernemer en voor een sterke landbouweconomie. Daarom stellen wij nu subsidie beschikbaar om bedrijven te stimuleren om zelf slimme waterbesparingen te doen."

De subsidie wordt niet zomaar verstrekt. De aanvragers moeten duidelijk aangeven welke resultaten ze verwachten van de activiteiten. In 2015 moeten de eerste resultaten zichtbaar zijn. De provincie zoekt in de uitvoering van de regeling de samenwerking met LTO Noord, MKB Nederland en het kenniscentrum van regionale waterbeheerders (STOWA).

De aanvragen kunnen vanaf begin mei 2013 worden ingediend. Meer informatie over de subsidieaanvraag is te vinden op de provinciale website via het Digitaal loket subsidies.

De provincie sorteert al langer voor op de klimaatverandering. Op Texel is in december 2013 vorig jaar een twee jaar durende pilot gestart bij een bollenkweker.

Doel is om in tijden van droogte zoet water ter beschikking te hebben door het water in natte perioden op te vangen. De kennis die de provincie opdoet wordt, ook internationaal, actief gedeeld met de land- en tuinbouwsector. Voor meer informatie: www.proefzoetwaterberging.nl. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl