Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 18 april 2013 Record aantal bruinvissen voor de Nederlandse kust

Maart was top wat betreft bruinvissen voor de Nederlandse kust. Nooit eerder zijn er zoveel gezien. Op 4 april 2013 telden onderzoekers vanaf de dijk van Huisduinen bij Den Helder 126 bruinvissen, en in de dagen er om heen ook meer dan honderd. Het vorige record was 79, in 2006. Ook op andere plekken langs de Nederlandse kust zijn in de afgelopen maand veel van deze kleine tandwalvissen geteld.

Aangespoeld?

Een minder leuk 'gevolg' van zoveel bruinvissen voor de kust, is dat er ook meer dode bruinvissen worden gevonden. Volgens Guido Keijl van Naturalis, die de strandingen bijhoudt op de website walvisstrandingen.nl, zijn er nooit eerder zoveel bruinvissen aangespoeld als in maart 2013. Het waren er 101, waarvan de meeste in het deltagebied. Dat zijn er bijna twee keer meer dan gemiddeld. Er zijn vier levend aangespoelde bruinvissen gevonden, dat is ook veel.

Oostenwind

Wat is de oorzaak van dit record? Kennelijk komen er steeds meer bruinvissen voor langs de Nederlandse kust. Maar dat verklaart het hoge aantal gestrande dieren niet helemaal. Maart was een koude maand met veel oostenwind, van het land af dus. Normaal drijven dode bruinvissen op zee en spoelen ze aan bij westenwind. Guido Keijl denkt dat ze misschien wel met de onderstroom op de kust terecht zijn gekomen.

April

In april 2013 zijn de bruinvissen nog niet verdwenen. Nog steeds worden er veel gezien, ook in de Waddenzee en in de Westerschelde, waar ze normaal niet zoveel komen. We kregen meldingen van mensen die bruinvissen hadden gezien in de haven van Den Oever, voor Breezanddijk, voor de haven van Harlingen en uit de kust bij Holwerd.

Meer informatie op www.ecomare.nl (Bron: EcoMare)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl