Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 14 juni 2013 Getijden- en golfenergie kan over 5 jaar concurreren met zon en wind

Ruim 150 vertegenwoordigers van bedrijven, kennis- en opleidingsinstellingen en overheid kwamen gisteren bijeen in het AFAS stadion te Alkmaar voor het seminar getijden- en golfenergie. Het seminar werd georganiseerd door Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en IRO, de branchevereniging voor Olie- en Gas, en werd geopend door Jan Nagengast, wethouder van gemeente Alkmaar.

Energieopwekking uit golf- en getijdenstroming staat aan de vooravond van massaproductie. Experts uit de industrie en wetenschap verwachten dat over 5 jaar de fabricage- en installatiekosten door technologie en innovatie zodanig gedaald zijn, dat golf- en getijdenenergie kan concurreren met andere vormen van duurzame energieopwekking zoals zon en wind.

Getijdenenergie maakt gebruik van waterstroming die ontstaat onder invloed van de maan en de zon. Deze stroming is er altijd, dag en nacht, dus biedt veel rendement.

Internationaal kan getijden- en golfenergie - naast offshore gas en offshore wind - een flink aandeel hebben in de energiewinning op zee. Noord-Holland Noord speelt nu al een voortrekkersrol in deze vorm van duurzame energieopwekking met bedrijven als het Tidal Testing Centre en Tocardo en kennisinstellingen zoals TNO, ECN en bedrijvenontwikkelaar Teamwork Technology.

Deze bedrijven vormden met IHC Tidal Energy, Maritime Campus Netherlands en Bluewater Energy Services de kern van de sprekers tijdens het seminar. De conclusie was dan ook dat deze vorm van energie opwekking veel kansen biedt voor het Nederlands maritiem bedrijfsleven.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl